Een generatie zonder jeugd

Tegenwoordig weten kinderen eerder hoe ze op een IPad moeten swipen, dan hoe ze moeten lopen. Ik heb het over Generatie Alfa (Gen A). Die generatie is gevormd door technologie. Al heel snel krijgt een kind een telefoon, ‘om bereikbaar te zijn’. Maar daardoor hebben ze ook toegang tot de online wereld. Een oneindige wereld van trends en invloeden. Is de technologische wereld nu wel een goede wereld om in op te groeien? Kan een kind hierdoor wel zijn eigen persoonlijkheid ontwikkelen of wordt iedereen hetzelfde?

Uit onderzoek van Common Sense blijkt dat Amerikaanse kinderen tussen de 8 en 12 jaar ongeveer 4 uur en 44 minuten per dag naar een scherm kijken. Gen A groeit nu op met TikTok, Fortnite, Grand Theft Auto (GTA), Netflix  en andere online streamingsdiensten. Terwijl ik en de rest van Generatie Z (Gen Z), de generatie hiervoor, nog opgroeide met buitenspelen, LEGO, Barbies, Play Mobiel, Hot Wheels, DVD’s en de Nintendo DS.

Een scherm in plaats van een speen

Met de technologie van tegenwoordig is het gemakkelijk om je kind bezig te houden door een filmpje aan te zetten of online spelletjes te laten spelen. Dan kan jij als ouder even de was doen of opruimen. Maar de gevolgen worden immens. Gen A is geïsoleerder, waardoor ze antisociaal zal worden. “Generatie Alfa maakt deel uit van een onbedoeld wereldwijd experiment waarbij schermen vanaf de jongste leeftijd voor hun neus worden geplaatst als speen, entertainer en educatief hulpmiddel”, zo zegt Mark McCrindle in zijn onderzoek ‘Understanding Generation Alpha’. Het is natuurlijk niet haar eigen schuld. Zo is de samenleving tegenwoordig.

Veel kinderen ervaarden sociale isolement tijdens de pandemie van 2020. Daar zien we nu nog de gevolgen van, is de conclusie van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi). “Kinderen en jongeren misten het contact met vrienden en school. Tijdens het sporten, feestjes en familiebezoeken. Er waren signalen dat meer kinderen en jongeren zich door alle beperkingen eenzamer voelden.”

Ik vind dit niet verbazingwekkend. Het is best logisch dat je tijdens de pandemie meer naar beeldschermen keek om de verveling te verminderen. Het is teleurstellend dat het na corona niet terug veranderde. Kinderen zijn het nu gewend om op die manier hun verveling te verminderen.

Volwassen worden

Waar Gen Z het kind zijn heel erg mist, wil Gen A graag zo snel mogelijk opgroeien. Als je op TikTok kijkt, zie je kinderen van negen video’s maken over nieuwe make-up dat ze hebben gekocht. Geen kindermake-up van Disney Princess, zoals ik had verwacht, maar make-up van dure merken als Charlotte Tilbury.

Gen Z is de eerste generatie die vroeg leerde omgaan met social media. Hierdoor zijn we ons erg bewust van hoe het was zonder, maar we leerden ons ook aan te passen aan alle nieuwe uitvindingen. In tegenstelling tot Gen A, die niet anders kent. Zij groeit op in een wereld die technologisch steeds geavanceerder zal worden. 

Op het moment dat Gen Z kinderen krijgt, zal de wereld al weer honderden stappen vooruit hebben gezet. Dit mogen we ook hopen. Toch zal die generatie waarschijnlijk een stukje van vroeger vast willen houden. Wij weten namelijk hoe belangrijk het is om in het hier en nu te leven. We zien wat technologie met Gen A doet en willen dit voorkomen. Je hoort als kind ook echt een kind te kunnen zijn.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...