Dutch Design week in volle gang: ‘Een geweldige explosie van creativiteit’

Portals, afbreekbare hartkleppen en een bezoek van koningin Maxima. De Dutch Design Week in Eindhoven is weer in volle gang. 

Hoewel het nog maar vroeg middag is, trekt het evenement al honderden bezoekers. Het thema van dit jaar is Picture This: ontwerpers nemen bezoekers mee naar de toekomst. “Het is een geweldige explosie van creativiteit”, laat een bezoeker weten.

Door heel Eindhoven stellen ontwerpers hun ideeën en producten ten toon. Zo staat er op het Ketelplein een portal naar een andere dementie en stellen onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven afbreekbare hartkleppen ten toon. “Een patiënt met een hartafwijking krijgt vaak een kunststof hartklep. Deze groeien alleen niet met de patiënt mee. Hierdoor moeten bijvoorbeeld kinderen vaak geopereerd worden”, zegt de ontwerpster. “De afbreekbare hartkleppen nemen de functie van de oude hartklep tijdelijk over. Het lichaam maakt vervolgens eigen cellen, breekt de afbreekbare hartklep af en vervangt deze voor een nieuwe hartklep. Helaas kunnen we dit nog niet in de praktijk toepassen. In de toekomst hopelijk wel.”

Beeld: Amber Groeneweg

Klimaat

Veel exposities op de DDW gaan over de toekomst van AI, maar ook klimaat speelt een belangrijke rol bij veel ontwerpers. Warm Protest maakt sjaals en truien met quotes zoals: ‘Wij eisen ijs’. Op deze manier komt de groep in actie voor het klimaat. “In plaats van protesteren op de A12 komen, maken wij kleren.” Tijdens de DDW kunnen bezoekers opschrijven hoe zij over het klimaat denken. “De beste quote komt op een trui.”

Beeld: Amber Groeneweg

Ook wordt er nagedacht over duurzaam bouwen: hennep blijk bijvoorbeeld geschikt te zijn voor het maken van bouwmateriaal. Maar ook miscanthus kan op verschillende manieren gebruikt worden in de bouw. “Ik herkende dit plantje meteen”, zegt een bezoeker wijzend naar de Miscanthus. “Deze hebben wij ook in onze tuin staan.” Miscanthus kan onder andere gebruikt worden als isolatie en voor het maken van asfalt. “Een goede oplossing om de CO2 uitstoot te verminderen”, aldus de bezoeker. 

Koningin Maxima

Naast de honderden bezoekers, bracht ook koningin Maxima donderdagmiddag een bezoek aan het evenement. Ze verkende onder meer de rol van AI, het hergebruik van industriële restproducten en duurzaam meubelontwerp. Tientallen bezoekers verzamelden zich voor het Klokgebouw om een glimp van Maxima te ontvangen. “Ik blijf even kijken. Dit is misschien wel de enige keer in mijn leven dat ik haar zie”, zegt een bezoekster, nadat ze hoort dat Maxima naar het Klokgebouw komt.

Beeld: Amber Groeneweg

Dutch Design Week

DDW bestaat sinds 2001 en trekt jaarlijks zo’n 350.000 bezoekers. Naast exposities zijn er ook lezingen, prijsuitreikingen en debatten. Dit jaar is het evenement nog tot 29 oktober te bezoeken. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...