Dutch Technology Festival hoopt jongeren enthousiast te krijgen over techniek

Publicatiedatum:

Laudonne Roos, 09-06-23 

Het klokgebouw bij Strijp-s in Eindhoven was acht, negen en tien juni het technisch centrum van Eindhoven. Het Dutch Technology Festival vestigde zich in het gebouw voor studenten, leerlingen, HR-managers en de overheid om kennis te maken met innovaties in health, security, food, mobility en energy. Studenten Mechanical Engineering & Applied Science Chies van Esch en Xiao Long Liang hopen leerlingen geïnteresseerd te maken in techniek.  

Het festival is bedoeld om technologie een letterlijk- en figuurlijk hoofdpodium te geven: ‘’De vraag naar technisch talent is groot. In alle sectoren, op elk niveau. Voor technische denkers en doeners zijn de mogelijkheden voor een interessante studie en/of baan in de tech-sector eindeloos. Hier ga je de technologie proeven, ervaren, beleven en ontdekken,’’ vertelt de organisatie op hun website. Tijdens de drie dagen kunnen leerlingen kennis maken met de vakgebieden en erachter komen welk studie bij hun interesses past.  
 
De ruimtes in het Klokgebouw zijn gevuld met technische innovaties. Bij de ingang begint het spektakel al: je wordt begroet door levensgrote replica robots. Verschillende bedrijven en opleidingen laten het publiek kennis maken met hun bevindingen. Bij elke plek staat een lichtgevend bord met een hoofdvraag die behandeld gaat worden, bijvoorbeeld hoe bussen zo licht mogelijk gemaakt kunnen worden. Fluorescerende lampen in het roze, paars en blauw verlichtten de kamers waar studenten en leerlingen kennis maken met de techniek-sector.  
 
Samen met andere studenten staan van Esch en Liang op het festival. ‘’Wij doen de minor Energietransitie, scholen en bedrijven werken hier samen aan oplossingen om o.a. waterstof groen te maken,’’ legt van Esch uit. ‘Hoe zorgen bedrijven ervoor dat ze hun energie op een duurzame manier opwekken?’ staat op de monitor bij hun stand. De minor werkt ook samen met totaal andere opleiding zoals ICT en Sociale leefomgeving. Liang is enthousiast over de leerlingen: ‘’Degene die hierlangs kwamen wisten niet veel over waterstof en het proces daaromheen. Ze waren allemaal enthousiast om meer erover te weten!’’  

Dat dit soort informatiedagen voor leerlingen- en studenten georganiseerd worden is niet onverwacht. Uit onderzoek van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) blijkt dat op de middelbare school de keuze niet meer valt op de Natuurprofielen. Met name de Natuur en Techniek nemen juist af.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...