Zonnebloemenveld Van Gogh vanaf nu voedselparadijs voor dieren

Afgelopen zomer werd een weiland naast boerderij De Menmoerhoeve met echte zonnebloemen omgetoverd tot het schilderij ‘Vaas met 15 Zonnebloemen’ van Vincent van Gogh. De bloemen zijn nu helaas dood en daarom is de uitkijktoren voor toeristen naast het veld gesloopt. Volgens Pierre van Damme, coördinator van het project, is het veld vanaf nu vooral bedoeld als bron van voedsel voor dieren.

Bijdrage aan biodiversiteit

Volgens Van Damme was het initiatief eigenlijk vanaf het begin al voor de dieren bedoeld: “We wisten wel dat het heel mooi kon worden en veel bezoekers kon trekken, maar de doelstelling was toch wel om een bijdrage te leveren aan de biodiversiteit.” Die doelstelling is gelukt, volgens de coördinator. Tijdens de zomer waren er namelijk een heleboel bijen, hommels en vlinders te zien. “Het zoemde in het schilderij”, vertelt hij. Nu de bloemen dood zijn en de zomer voorbij is, zal het veld volgens hem vooral een territorium zijn voor vogels, insecten en bodemdieren.

Om het schilderij aantrekkelijk te maken voor verschillende soorten dieren, zijn er volgens Van Damme bepaalde bewuste keuzes gemaakt in de voorbereiding. Hij benoemt bijvoorbeeld dat er drie soorten zonnebloemen zijn geplant. Al deze soorten geven andere zaden die interessant zijn voor verschillende dieren. “We hebben in de voorbereiding ook heel bewust geen mest toegevoegd aan het land”, vertelt hij verder. Daarnaast benoemt de projectcoördinator dat ze het ‘kader’ van het schilderij hebben bezaaid met luzerneklaver. “Luzerneklaver is de hemel voor bijtjes”, benadrukt hij.

Het zonnebloemenveld in de bloeitijd, fotograaf: Egon Zitter
Bewustwording van biodiversiteit

Een andere belangrijke doelstelling van het project was om mensen bewust te maken van het belang van biodiversiteit, volgens Van Damme. “Ik vind het heel fijn dat mensen opmerken dat er zo veel bijen en hommels op de bloemen zaten”, vertelt van Damme, “daarmee kun je aangeven dat het belangrijk is dat mensen ook in eigen tuin daar de aandacht voor hebben.” Hij hoopt dat mensen door een bezoek aan het schilderij veel meer groen zullen toevoegen aan hun eigen tuin. “Als de bewustwording onder mensen toeneemt, kan het er alleen beter van worden, denk ik”, vertelt hij. Het veld heeft volgens Van Damme gedurende de bloeiperiode van de zonnebloemen meer dan 21 duizend bezoekers gehad.

Totstandkoming van het project

Volgens de website van het initiatief is het schilderij van Van Gogh nagemaakt op een groot veld van 7.500 vierkante meter. In samenwerking met een hoop sponsoren en hoofdsponsor Natuurhuisje.nl heeft een groep vrijwilligers het veld bestrooid met zonnebloemzaadjes. In het voorjaar waren er nog veel tegenslagen: de zaadjes werden destijds namelijk weggespoeld door het natte weer. Eind juni en begin juli lukte het inzaaien wel en vanaf augustus waren er voor het eerst bloemetjes aan het bloeien.

Zonnebloemen op het gras na de bloeitijd, fotograaf: Gijs Martens

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...