‘Expats worden onvoldoende geïnformeerd over orgaandonatie’

Bijna 40 procent van de volwassenen die in het buitenland geboren zijn, staan wel in het Donorregister, maar hebben nog geen eigen keuze doorgegeven. Dit meldt het CBS. Deze groep bestaat onder andere uit expats: mensen uit andere landen die voor hun werk tijdelijk in Nederland komen wonen. Volgens Expat Center Netherlands worden zij onvoldoende geïnformeerd over de regels van orgaandonatie.

Alle volwassenen in Nederland die ingeschreven zijn bij een gemeente staan in het Donorregister. Hier vallen expats ook onder, want zij moeten ingeschreven staan bij een gemeente als zij langer dan vier maanden in Nederland verblijven. Wanneer mensen geen eigen keuze invullen in het Donorregister, betekent dat dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie. Als zij hun organen niet willen doneren, moeten zij dit zelf invullen. Je kunt ook invullen dat je expliciet toestemming geeft, wat betekent dat je zelf aangeeft akkoord te zijn met orgaandonatie.

Mensen die wel in Nederland geboren zijn maar buitenlandse ouders hebben, vullen wel vaker een eigen keuze in. 60 procent kiest zelfs voor ‘geen toestemming’.

Volgens Hella Contrucci, directeur van Expat Center Netherlands, zijn veel expats niet op de hoogte van de regels rondom het Donorregister: “We spreken op dit moment niet veel met expats over dit onderwerp. Er moet al zó veel geregeld worden als zij naar Nederland komen, dat daar eigenlijk nauwelijks ruimte voor is.” Toch vindt Contrucci dat het onderwerp meer belangstelling verdient. “Het is een belangrijke keuze en het zou goed zijn als zij op een later moment hier alsnog over worden geïnformeerd.”

Verantwoordelijkheid overheid

Contrucci vindt dat deze verantwoordelijkheid ook bij de overheid ligt. “De overheid komt expats op dit moment onvoldoende tegemoet over dit onderwerp. Zo is alles in het Nederlands uitgelegd en veel expats spreken dit niet”, vertelt ze. “We strijden al een lange tijd om overheidspagina’s in het Engels te krijgen. Die zijn er wel, maar ze zijn niet altijd makkelijk te vinden. Daarnaast zou ook een persoonlijke oproep tot het invullen van een keuze in het Donorregister ontzettend helpen, maar dan wel als de expats al een paar jaar in Nederland zijn.”

Marjolein Nijveldt, senior communicatieadviseur van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vertelt dat er wél al sprake is van een persoonlijke oproep: “Wanneer nieuwe Nederlanders drie jaar ingeschreven staan bij een gemeente, krijgen ze vanuit het Donorregister een brief met de vraag om een keuze te maken over orgaan- en weefseldonatie.” Toch ziet ook zij mogelijkheden tot groei. “We voeren nu geen specifiek beleid op expats en hebben derhalve ook geen kennis over deze specifieke groep. Maar het is altijd goed om onze communicatieactiviteiten te verbeteren waar dat kan. Als samenwerking met een expat center daarbij helpt, kunnen we die optie verder onderzoeken.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...