Leesvaardigheid daalt, maar boekenverkoop stijgt: Hoe Nederlandse boekencultuur blijft groeien

Ondanks een zorgwekkende afname van leesvaardigheid in Nederland, blijkt uit recent onderzoek dat de verkoopcijfers van boeken juist stijgen. Jan Altena van De Collectieve Propaganda van Nederlandse Boeken (CPNB) vindt dat het goed gaat met de leescultuur in Nederland.

De totale boekenverkoop stijgt, maar de verkoop van Nederlandstalige boeken neemt met 15 procent af.  De kant op TikTok dat over boeken gaat genaamd BookTok, zorgt ervoor dat mensen meer Engels gaan lezen. Daar worden Engelse boeken meer gepromoot dan Nederlandse boeken. Niet alleen jongeren, maar alle leeftijdsgroepen lezen meer Engels volgens Altena. Vertaalde boeken doen het dan wel weer beter. “Als je een Nederlands en een Engels boek tegelijk aan bied dan gaan mensen toch wel naar een Nederlands boek,” zegt Altena.

In tegenstelling tot Engeland, Duitsland, Amerika en Frankrijk heeft Nederland een goede leescultuur omdat we een heel goed netwerken aan boekhandels hebben. “CPNB doet samenwerkingen met campagnes en dat maakt misschien net het verschil met andere landen,” zegt Altena. Andere landen hebben geen extra promotiekracht en moeten het doen met de promotie van uitgevers.  De populariteit van auteurs zoals Lucinda Riley draagt ook bij aan de verkoop.  

Altena benadrukt dat de ontlezing niet genegeerd moet worden, maar dat de toenemende interesse in boeken een tegenwicht vormt. Er is dus een groep die minder leest, maar uit onderzoek blijkt dat er een groeiende groep is die juist meer leest. CPNB is vastbesloten om deze trend te ondersteunen. Een grootschalige leesbevorderingscampagne staat gepland voor het najaar, in samenwerking met verschillende leesbevorderende bedrijven zoals Stichting Lees en Stichting Lezen en Schrijven,” kondigt Altena aan. Met de leesbevorderingscampagne van CPNB willen ze zich ook richten op het beter bereiken van consumenten, vooral jongeren, om het leesplezier te vergroten.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55