Minder nieuwsconsumptie onder jongeren

Uit een recent rapport van het Reuters Institute for the Study of Journalism (RISJ) blijkt dat de interesse in nieuws onder Nederlanders is gedaald tot 49 procent. Dit betekent dat minder dan de helft van de bevolking nog actief nieuws volgt. Daarnaast is ook het vertrouwen in nieuwsbronnen licht gedaald, met een afname van 3 procent.

Onder jongeren is de daling het meest opvallend. In 2023 was 44 procent van de 18- tot 34-jarigen nog geïnteresseerd in nieuws, maar in 2024 daalde dit tot 33 procent. Deze doelgroep heeft aangegeven dat sociale media hun voornaamste bron is voor nieuwsconsumptie. De opkomst van technologie en digitale platforms heeft de manier waarop mensen nieuws lezen veranderd. Traditionele nieuwsmedia hebben zich aangepast aan de digitale wereld, waar nieuws nu snel en vaak gratis beschikbaar is via websites, apps en sociale media. Vooral jongeren geven de voorkeur aan korte, snelle updates op platforms zoals Instagram en Twitter.

Sociale media als nieuwsbron

Een populaire nieuwsbron voor jongeren is Cestmocro, een voormalig memepagina op Instagram. Nu plaatst het account voornamelijk nieuwsgerelateerde berichten. De pagina is opgericht in 2017 en heeft nu al meer dan een miljoen volgers. Cestmocro gebruikt grote nieuwsbronnen zoals NOS, CNN en Al Jazeera. Het nieuws van deze platformen wordt overgenomen en samengevat. Toch kreeg het account kritiek op het plaatsen van nepnieuws en het niet controleren van hatelijke reacties. De Instagrampagina plaatst ook veel berichten over het Palestina-Israël conflict, waar zij vooral de kant belichten van Palestina. Bij kritiek op hun pro-Palestina standpunt, reageerde Cestmocro dat zij ‘de kant van de onderdrukten kiezen en niet van de onderdrukker’.

Ondanks dat de interesse en het vertrouwen in nieuws verder afnemen, blijft er in Nederland wel vertrouwen in bekende grote nieuwsmerken. De instagrampagina NOS Stories bereikt succesvol jongeren via sociale media. Uit het rapport blijkt dat zij alsnog een van de meest vertrouwde nieuwsbronnen zijn onder de doelgroep. Op het moment heeft deze pagina al ruim 1,1 miljoen volgers. 

Om jongeren geïnteresseerd te houden in het nieuws, passen nieuwsbrengers zich aan door gebruik te maken van korte video’s, infographics en interactieve content. Platforms zoals Instagram en TikTok worden ingezet om snel en visueel aantrekkelijk nieuws te brengen. Door deze nieuwe vormen van nieuwsverspreiding kunnen jongeren op een laagdrempelige en boeiende manier op de hoogte blijven van de actualiteit. “Het zou goed zijn als nieuwsmedia aansluiting vinden bij de nieuwsbehoeften van jongeren”, zegt het Commissariaat voor de Media. “In een informatieomgeving waar de hoeveelheid nieuws als vermoeiend wordt ervaren, is het een taak voor de journalistiek om zowel qua vorm en inhoud een connectie te maken met een nieuwe generatie nieuwsgebruikers.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...