Onvrede bij Nederlandse bevolking over begroting koningshuis

Het koningshuis krijgt in 2024 een budgetverhoging van elf procent naar 55.901.000 euro. Dit is volgens de Tweede Kamer vooral voor de stijgende functionele kosten maar ook voor een salarisverhoging. Dat levert gemengde gevoelens op bij een aantal ondervraagden: “Het is niet meer van deze tijd.” In de Tweede Kamer is er een meerderheid die stuurt op de invoering van inkomstenbelasting voor de koning. 

0
168
ANP/ Frank van Beek

Een stijging van elf procent, hiermee zit het koningshuis ver boven de gemiddelde verhoging van ongeveer zeven procent in de rest van Nederland. En zijn ze hiermee dus een van de  weinige die bijna alle inflatie gecompenseerd krijgen. Iets waar de gemiddelde Nederlander alleen op kan hopen.

Goed nieuws voor het koningshuis dus, maar een aantal Nederlanders vinden daar iets anders van Jip Haas werkt als cybersecurity specialist en is het er niet mee eens: “Ik vind het belachelijk dat het koningshuis nog meer geld krijgt voor het doorknippen van lintjes en zwaaien naar de camera, terwijl de algemene burger nauwelijks nog rond komt tegenwoordig.” Maarten Mantel werkt in een sportschool en kijkt er iets anders tegenaan. “Ik vind er eerlijk gezegd niet gigantisch veel over. Het koningshuis is grotendeels nutteloos maar het kost ons wat, veertig cent per inwoner per jaar ofzo? Waar maken we ons dan druk over.” De meningen zijn verdeeld, zo ver is duidelijk.

Er valt ook te spreken over een historische waarde vindt hobby historicus en student geschiedenis Sven Schone: “Het is echt heel tof dat we nog een koningshuis hebben. Als je kijkt naar de geschiedenis en hoe wij ons als land hebben gevormd heeft het koningshuis daar echt een super rol in.” Ook voor Schone heeft het een keerzijde: “Ik vind een verhoging van elf procent niet echt meer van deze tijd. Ze hebben hun waarde als museumstuk en dat zou ook zeker beschermd moeten worden, maar er zijn vast betere, modernere doeleinden voor dat geld te bedenken.”

Het koningshuis in Nederland voert een bijna geheel diplomatieke rol uit. Los van de wetten en koninklijke besluiten ondertekent en bekrachtigt de koning ook internationale verdragen. De diplomatieke kant van hun rol komt kijken bij het leggen van banden op het internationale toneel. Bovendien zorgt het ervoor dat Nederland met andere monarchistische landen een sterkere band kan hebben.

Sinds de budget vergroting is er ook een meerderheid in de Tweede Kamer om het koningshuis inkomstenbelasting te laten betalen. De partijen PVV, NSC, BBB en een aantal linkse partijen hebben allemaal het invoeren van de belasting voor de koning in hun partij programma staan.