Politiebureaus gaan uit protest opnieuw een dag dicht

Alle politiebureaus met een publieksfunctie sluiten op woensdag 19 juni opnieuw hun deuren voor 24 uur. Deze actie, georganiseerd door de politievakbonden, is een vervolg op de sluiting van dinsdag 11 juni. Toen gingen de politiebureaus ook dicht voor 24 uur. Het maakt deel uit van een reeks protesten voor een structureel vroegpensioen (RVU) voor politiemedewerkers.“Dit is absoluut een actie die resultaten kan boeken, maar we moeten wel doorgaan met actievoeren”, vertelt Maarten Brink, woordvoerder namens deze actie. 

De politiebonden benadrukken de noodzaak van een fatsoenlijke regeling voor vervroegd pensioen, gezien de zwaarte van het politiewerk. Er zijn al eerdere protesten geweest. “Wat wij doen is het opschalen van acties. Eerder dit jaar zijn wij naar Den Haag geweest met een hele hoop politiemensen om actie te voeren,” vertelt Brink. Daarnaast zijn er meerdere leden van de vier politiebonden begonnen met het niet uitschrijven van bekeuringen voor minder ernstige overtredingen, met als gevolg het sluiten van de politiebureaus. “En zo blijven wij opschalen in de acties en de intensiteit daarvan”, voegt de woordvoerder toe. 

De politiebureaus zijn al eens eerder een dag dicht geweest. “De actie van vorige week heeft niet direct tot resultaten geleid maar we merken wel dat er commotie is en dat is exact het doel van het actievoeren”, concludeert Brink. Wanneer de politiebureaus sluiten kan men hier geen aangifte doen of documenten inleveren. De afspraken die gepland stonden worden geannuleerd. De politiewoordvoerder licht toe: “Er sluiten ongeveer 200 politiebureaus in heel Nederland.” 

De tijdelijke RVU-regeling biedt politiemedewerkers die voor 2026 de leeftijd van 65 jaar bereiken een maandelijkse uitkering van €2182 bruto (€1540 netto), gelijk aan de alleenstaande AOW. Deze regeling is echter voorlopig en er is behoefte aan blijvende afspraken met fiscale steun van de overheid.

Politieke ontwikkelingen rond de Wet Toekomst Pensioenen in december 2022 resulteerden in een motie met brede steun voor een nieuwe regeling voor zware beroepen. Tot er een definitieve oplossing komt, zullen de vakbonden hun acties voortzetten. “Ook als de sluiting van volgende week niet werkt, bereiden wij inmiddels al nieuwe acties voor.” 

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...