Lezing in Nexus-gebouw overschaduwd door miscommunicatie

Door strenge eisen van het college van bestuur (CvB) van Fontys is de lezing in het Nexus-gebouw aangepast. Na de kunstmanifestatie op 6 juni wilden studenten van de Fontys Academy of Arts (FAA) en Eindhoven Students4Palestine een lezing organiseren in het Fontys Nexus-gebouw. Peter Laban zou spreken over de politieke geschiedenis van Palestina-Israël. Door de eisen heeft er veel miscommunicatie plaatsgevonden over of het event door zou gaan.

Het CvB eist dat de lezing bijdraagt aan een dialoog over de complexe situatie in Palestina. Er is een historicus gevraagd om ontbrekende perspectieven aan te vullen. Alleen de lezing was volgens het CvB niet genoeg om het gesprek aan de gang te krijgen. ‘Eindhoven in Dialoog’ is ingeschakeld om de discussie te begeleiden. Maximaal 90 deelnemers mogen hier aanwezig zijn, die zich vooraf moeten aanmelden en legitimeren.

Saskia Blom, een van de organisatoren en docent bij Fontys, zegt dat ze deze strikte regels niet eerder heeft meegemaakt. Er wordt nog gezocht naar een geschikte deskundige, omdat de voorgestelde historicus, Tjeerd Ritmeester, door de FAA-studenten is afgewezen vanwege zijn zionistische standpunten. 

De lezing ging daarom eerst niet door omdat er geen geschikte referent op tijd geregeld kon worden. Dit zorgde voor onduidelijkheid of de lezing wel kon doorgaan. Vanmorgen zei de persvoorlichter van Fontys nog dat de lezing niet kon doorgaan maar om 12:30 uur lieten de organisatoren weten dat de lezing toch door kan gaan in het Nexus-gebouw. Het regelen van een referent, en de lichte miscommunicatie zorgde voor onduidelijkheid rondom het event.

De lezing bestaat nu uit een presentatie van Peter Laban, gevolgd door een reactie van een historicus en een daaropvolgende dialoog. Deelnemers moeten zich vooraf aanmelden en legitimeren bij binnenkomst. 

Update: het evenement is verplaatst naar 20 juni. De organisatoren is het niet gelukt om een geschikte referent te vinden.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram!  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...