openbaar vervoer mogelijk volgend jaar opnieuw duurder

Het wordt volgend jaar misschien nog duurder om met het openbaar vervoer te reizen terwijl de overheid het wil stimuleren. De reiziger kan dan een stijging van 12 procent verwachten en dat terwijl een buskaartje ten opzichte van vorig jaar ook al 7 procent is gestegen. Vereniging ‘Reizigers Openbaar Vervoer’ Rover vindt dat het nu echt tijd is voor meer subsidie zodat het openbaar vervoer voor iedereen betaalbaar blijft.

Korting voor reizen in daluren

Rover meldt dat de kosten juist nu zo gestegen zijn vanwege de inflatie. De brandstofkosten stijgen erg, maar ook de personeelstekorten spelen een rol bij het stijgen van de prijzen in het openbaar vervoer.

Rover zegt dat de oplossing ligt in het subsidiëren van het openbaar vervoer. Ook zou een oplossing kunnen zijn om korting te verstrekken aan reizigers die reizen in de daluren of het verlagen van de btw op het openbaar vervoer.

Verder wordt het stimuleren door werkgevers om met het openbaar vervoer te reizen naar werk onvoldoende gedaan. Werkgevers zouden bijvoorbeeld afspraken kunnen maken met werknemers dat zij de eerste uren van de werkdag thuiswerken en daarna pas naar kantoor komen.

Ten slotte zou er vaker gekeken kunnen worden naar een optie tot ‘ov-abonnement’ in plaats van een luxe leaseauto van de zaak.

Plannen zijn er

De decentrale vervoersautoriteiten DOVA zeggen het volgende: “De ov-bedrijven zijn genoodzaakt de prijzen te verhogen om de forse kostenstijgingen van afgelopen jaren te compenseren, onder andere voor energie en personeel. Daarnaast stijgen de reizigersaantallen weliswaar, maar liggen de cijfers nog niet op het niveau van pre-corona.”

Verder is er een plan opgesteld door onder andere busmaatschappijen om het openbaar vervoer niet verder te laten verschralen. In dit plan staan onder andere ideeën voor belastingverlagingen in het ov, kortingsacties voor reizigers en een eenmalige compensatie voor de fors gestegen energieprijzen.

De Tweede Kamer heeft inmiddels bekend gemaakt dat ze de prijsstijgingen ook tegen willen gaan.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55