Deskundigen reageren op de demonstraties tijdens Prinsjesdag: ‘Mensen zijn boos, maar begrijpen er niks van’

Tijdens het traditionele balkonmoment op Prinsjesdag werd de Koninklijke Familie onthaald door luid uitfluiten van demonstranten. Dit incident roept vragen op over het imago van de koninklijke familie en werpt de cruciale vraag op of de eeuwenoude traditie van Prinsjesdag nog aansluit bij de hedendaagse maatschappij.

Uit onderzoek van het NOS is gebleken dat de Nederlanders over het algemeen vrij tevreden zijn over het koningshuis. Koning Willem-Alexander kreeg een ruim voldoende 6,6 van het volk en Maxima kreeg zelfs een 7,1 als beoordeling. Ook is uit een onderzoek van Ipsos gebleken dat 55% van de Nederlanders in 2023 aangeeft vertrouwen te hebben in de koning. Waarom werd de koninklijke familie dan toch uitgefloten op het balkon? Royaltydeskundige Justine Marcella legt het uit: “Dit waren demonstranten die gewoon boos zijn op de overheid. Op Rutte, op de regering, ie-der-een. Dit is de manier waarop ze hun onvrede uiten over de huidige gang van zaken in Nederland.”

‘De koning kan daar niks aan doen’

Hoewel Marcella aangeeft dat protesteren iedereens goed recht is, vind ze de manier waarop het er tijdens het balkonmoment aan toe ging zeer jammer: “Ik hoor mensen zeggen ‘er heerst zoveel armoede en de koning doet niks’. Die mensen voelen zich niet gehoord, maar weten ook helemaal niet hoe het werkt. De koning kán daar niks aan doen, daar heeft hij simpelweg de macht niet voor. De koning is het gezicht van Nederland, dus ik snap wel dat ze juist nu gaan demonstreren, alleen hij heeft geen politieke invloed. Hij is slechts de zondebok nu. Dat ze daar deze mooie Nederlandse traditie zo voor moesten besmeuren, vind ik doodzonde.”

‘Kijk eens hoeveel geld wij hebben’

Volgens imagodeskundige Sascha Bertus komen de protesten tijdens Prinsjesdag door meer dan enkel de onvrede in het land; de manier waarop we Prinsjesdag vieren zou hier volgens haar namelijk ook invloed op hebben. “Die poespas, zoals de koetsen, dure jurken en sieraden, geeft natuurlijk voor de gemiddelde Nederlander wel een beetje de indruk van ‘kijk eens hoeveel geld wij hebben’. Natuurlijk gaat het om de traditie en niet over het tonen van hun welvaart, maar in een tijd waarin de armoede zo sterk toeneemt, is het voor het imago van het koningshuis niet echt positief om de nadruk zo op hun rijkdom te leggen. Ik denk dat het koningshuis veel beter zou moeten kijken naar hoe ze met hun uitstraling en houding, mensen het gevoel kunnen geven dat ze hen begrijpen. ”

Marcella denkt hier heel anders over. Zij vindt dat de traditie juist van groot belang is voor Nederland: “Op Prinsjesdag vieren we de democratie, je ziet 200 jaar aan parlementaire geschiedenis voorbij trekken in die stoet. Prinsjesdag is voor Nederland een ontzettend belangrijke dag, of je nu werkt in de zorg, het onderwijs of de economie. De miljoenennota en Troonrede gaan íedere Nederlander aan. Juist die ceremonie en dat protocol, onderstrepen het belang daarvan.”

‘Jammer dat de media het zo uit zijn verband trekt’

Ook geeft Marcella aan dat het aantal demonstranten dat aanwezig was op Prinsjesdag enorm meeviel: “Het klonk alsof ze met heel veel waren omdat ze scheidsrechterfluitjes hadden, maar dit bleek uiteindelijk te gaan om slechts een tiental demonstranten. De rest van de straten van Den Haag waren gevuld met Oranjefans. Zonde dat de media het zo uit zijn verband trekken, de sfeer was tijdens Prinsjesdag namelijk ontzettend warm en gezellig. Natuurlijk was het feit dat er gefloten werd tijdens het balkonmoment een beetje grimmig, maar de kranten doen het laten lijken alsof de straten gevuld waren met demonstranten. Dit was zeker niet het geval.”

Benieuwd naar wat er nog meer allemaal gebeurde op Prinsjesdag? Bekijk onze live-blog: Prinsjesdag 2023

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...