Dagcentrum voor mensen met verstandelijke beperkingen sluit na pestgedrag door mbo-studenten

ROOSENDAAL – Dagcentrum Zorgboulevard in Roosendaal heeft zijn deuren moeten sluiten na pestincidenten met mbo-studenten. De mbo-studenten hielden de toegang onnodig bezet, maakten flauwe grappen en deden vernederende uitspraken.

Maandenlang zijn cliënten van de dagbesteding lastiggevallen door mbo’ers van de zorg- en welzijnsopleiding van Curio. Stichting Dag- en Woonvoorzieningen (SDW) ontving signalen van cliënten dat er incidenten van pestgedrag waren voorgevallen. Zo ook van een 38-jarige cliënt die zowel fysiek als verstandelijk beperkt is. Haar moeder vertelt aan BN De Stem dat haar dochter altijd gebruik moet maken van de lift omdat zij in een rolstoel zit. Maar mbo-studenten vertelden haar dat ze maar de trap moest gebruiken. Als gevolg gingen SDW en Curio met elkaar in gesprek. Beide partijen kwamen tot het besluit dat de dagbesteding voor cliënten in de nabijheid van de studenten op dit moment niet werkbaar is.

Werkzaamheden neerleggen

Lisanne Konings van SDW vertelt dat cliënten van SDW het contact met de studenten als onveilig hadden ervaren. Daarom is besloten dat per 1 april SDW stopt met haar werkzaamheden voor cliënten op de Zorgboulevard in het pand van Curio aan de Oostelijke Havendijk. ,,SDW heeft dit besluit weloverwogen genomen. De sectorraad en de centrale cliëntenraad zijn betrokken in deze besluitvorming. Alle netwerken en cliënten zijn na het besluit persoonlijk geïnformeerd. Waar dat nog niet tot de volle tevredenheid is gelukt, vinden er gesprekken plaats”, aldus Konings. In totaal moesten er achttien cliënten zoeken naar een andere optie voor dagbestedingen. Zo ook voor de 38-jarige verstandelijke beperkte vrouw, maar volgens de moeder is er nog geen goed alternatief gevonden.

Schorsing

Curio heeft zowel studenten klassikaal als persoonlijk aangesproken op hun gedrag, er zijn waarschuwingen uitgedeeld en is er een schorsing gegeven. Curio-woordvoerder Peter Dirven wil geen commentaar geven maar zei eerder tegenover BN De Stem dat de mbo-opleiding niets te maken wil hebben met elke vorm van pesten. Hij geeft toe dat het opmerkelijk is dat mbo-studenten die zorg en welzijn studeren, en later met dit soort kwetsbare mensen moeten gaan werken, zich verlagen aan deze pesterijen.

SDW en Curio vinden het beiden treurig dat de samenwerking op de Zorgboulevard op deze manier eindigt. ,,Wat ons betreft heeft Curio de acties ondernomen die ze zouden moeten ondernemen. Zij konden in deze ook niet meer doen”, zegt Konings. Ondanks de gevallen blijven Curio en SDW nog wel samenwerken.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55