VIDEO | Rotterdammers reageren op vertrek van Aboutaleb: ‘Echt heel jammer’

Rotterdammers reageren op het vertrek van Aboutaleb.

Ahmed Aboutaleb vertrekt dit jaar als burgemeester van Rotterdam. Na vijftien jaar maakt hij zijn derde termijn niet af. In een brief aan de gemeenteraad schrijft de PvdA’er: ‘Na vijftien jaar onze prachtige stad te hebben gediend, acht ik het tijd om plaats te maken voor een nieuwe burgemeester.’

Aboutaleb maakte het nieuws dinsdagmiddag bekend tijdens de nieuwjaarsborrel. Hij noemt het besluit om te vertrekken een weloverwegen keuze. Door dit jaar plaats te maken, is er volgens hem genoeg tijdens tijd om voor de volgende gemeenteraadsverkiezingen in 2026 een opvolger te vinden.

Aboutaleb werd in 2009 benoemd tot burgemeester van de havenstad. Hij was de eerste burgemeester van Marokkaanse afkomst in Nederland en de eerste van een grote stad in Europa. Voordat hij aan zijn klus begon in Rotterdam, was hij wethouder in Amsterdam en staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. In 2021 werd hij gekozen tot beste burgemeester ter wereld. Hij zei toen dat het burgemeesterschap van Rotterdam de allermooiste baan die je je maar kan bedenken.

‘In goede handen geweest.’
In een reactie via een woordvoerder laat de Amsterdamse burgemeester Halsema weten aan NOS dat ze altijd met veel plezier heeft samengewerkt met Aboutaleb. “Ik ken hem als een betrokken en geëngageerde bestuurder en een fijne collega. Zijn burgemeesterschap was en is indrukwekkend. De stad Rotterdam is bij hem vijftien jaar lang in goede handen geweest.”

Jan van Zanen, burgemeester van Den Haag, noemt Aboutaleb in een eerste reactie aan NOS een ‘fidele collega-bestuurder’. Volgens Van Zanen is de publieke zaak hem veel dank verschuldigd’. Ook Premier Rutte reageerde via X op het vertrek van Aboutaleb: ‘Als geen ander wist hij de stad samen te brengen met zijn grote betrokkenheid, rechtvaardigheid en een hart voor de mensen in zijn stad.’

De datum van vertrek is nog niet bekend. Die wil hij in overleg met het presidium bepalen. ‘Ik blijf mij tot de laatste dag onverminderd inzetten voor de stad, aldus de burgemeester.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...