Slagingspercentage autotheorie-examen slechts 36 procent, hoe kan dat? 

Het slagingspercentage voor het autotheorie-examen was in 2022 slechts 36 procent, terwijl het percentage in 2009 nog op 51 procent lag. De afgelopen jaren is de score op het theorie-examen gedaald en dat betekent dat veel mensen meerdere pogingen nodig hebben om te slagen. Onderschatting lijkt de voornaamste oorzaak. 

In 2022 deden er 860.122 mensen theorie-examen (inclusief motor en brommer), maar voor het autotheorie-examen slaagde maar 36 procent. Sinds 2014 hangt het slagingspercentage net boven de veertig procent, maar dat is nu nog verder aan het dalen. Het autotheorie-examen bestaat uit drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Bij gevaarherkenning mag je van de 25 vragen twaalf fouten maken. Bij kennis mag je twee van de twaalf vragen fout maken. En bij inzicht mag je drie van de 28 vragen fout maken.  

Het CBR denkt dat de grootste oorzaak voor dit lage percentage onderschatting is, dat geeft woordvoerder Wessel Agterhof aan: ”Mensen denken het wel even te doen, of komen op het examen zonder te leren en om een keer te oefenen. Ze worden dus vaak met hun neus op de feiten gedrukt, dat ze meer hun best hadden moeten doen’’. Agterhof meldt dat hij de onderschatting op elk opleidingsniveau ziet: ‘’We zien dat mensen die goed kunnen leren en bijvoorbeeld VWO volgen, ook wel eens het examen onderschatten. Je moet er echt voor gaan zitten, anders weet je bijvoorbeeld niet hoe ver een lading mag uitsteken bij een auto.’’ 

Agterhof kan moeilijk een vinger leggen op hoe deze daling is ontstaan: ‘’We hebben daar wel naar gekeken, maar het examen is al jaren niet moeilijker geworden. Dus we hebben er niet echt een uitleg bij. Dan zouden we onderzoek moeten doen naar onze klantgroepen, maar dat onderzoek is niet gedaan.’’ Bij het CBR vinden ze het huidige slagingspercentage wel te laag: ‘’Dat het veel te laag is, is een feit. Want 36 procent is natuurlijk wel eens anders geweest.’’ 

Dit lage slagingspercentage zorgt bij het CBR voor extra drukte: ” We doen veel meer examens dan misschien nodig zijn, als mensen vaker zouden slagen voor hun theorie zouden we het rustiger hebben.” Maar er zijn geen wachttijden, mensen kunnen twee weken voor ze examen willen doen een reservering plaatsen. Dat is bij het praktijkexamen wel anders, daar kan de wachttijd oplopen tot wel twintig weken.

Foto: ANP, Robin van Lonkhuijsen

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55