Terrorist bereidt aanslag voor: vier jaar cel geëist  

Het Openbaar Ministerie (OM) eist vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk tegen een terrorismeverdachte uit Stein. De in Syrië geboren man wordt verdacht van het voorbereiden van een terroristische aanslag in Nederland in december 2021.  

Mohamed al A. kwam in beeld van het OM doordat de Algemene Inlichtingen-en Veiligheidsdienst (AIVD) hen had geïnformeerd over de plannen van de Syriër. Hij werd opgepakt samen met zijn broer, maar die werd snel weer vrijgelaten. Hij heeft niks met de zaak te maken. 

De zaak van terrorismeverdachte Mohamed al A. werd op 23 november vorig jaar inhoudelijk behandeld. Het OM kwam met een uiteindelijke eis aan de hand van het rapport van de reclassering. De reclassering heeft volgens het OM onvoldoende inzicht gegeven in de drijfveren van de verdachte. De verdachte heeft zich op zijn zwijgrecht beroept en heeft gesprekken met psychiaters geweigerd.  

Het OM eist vier jaar cel, waarvan twee jaar voorwaardelijk. Ook de voorwaarde dat de verdachten bij zijn ouders moet gaan wonen heeft het OM teruggenomen, omdat het gezin te veel problemen zou hebben. De laptop en telefoon van de Syriër zijn in beslag genomen en deze krijgt hij niet terug. Er stond op de apparaten materiaal van Islamitische staat (IS). 

De rechtbank sluit het onderzoek en gaat in gesprek over de uitspraak. Als ze toch een aanleidingen vinden om het onderzoek te heropenen, doet de rechtbank dat. De uitspraak in deze zaak is dinsdag 6 februari in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. De verdachte zal zelf aanwezig zijn bij de uitspraak.  

Bron foto: ANP LEX LIESHOUT

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:24:55

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...