Balanceren tussen werk en thuis: een nieuw maatschappelijk probleem? 

Publicatiedatum:

FOTO: ANP / ROB ENGELAAR

In een hedendaagse maatschappij die voortdurend in beweging is en waar de grenzen tussen werk- en privéleven steeds meer vervagen, komt het verhaal van Angela (52) naar boven. Haar ervaring dient als een gevoelig voorbeeld van de uitdagingen waarmee velen te maken hebben.  Angela jongleert met een voltijdse baan, drie kinderen en een echtgenoot die eerder met een burn-out worstelde.  

Voor Angela is het een voortdurende strijd om haar privéleven in harmonie te brengen met haar professionele verplichtingen. In de avonden en in het weekend worden vaak nog werk gerelateerde taken afgerond, waardoor haar gevoel van stress en spanning verder verhogen. Zoals zij zelf zegt: “Op een gegeven moment voelde ik veel stress door werk, alsof ik overspannen werd. Dat is geen fijn gevoel. Niet voor mijn man en kinderen, maar ook niet voor mijzelf.” 

Dagjes uit 
Haar man is zelf ook een workaholic, waardoor het soms lastig is om tijd vrij te maken voor henzelf en hun kinderen. Om deze uitdagingen aan te pakken, hebben ze afgesproken dat in het weekend de werktelefoons uitgaan. Daarbij willen zij ook dagjes uit met de kinderen of met z’n tweeën plannen. In de avonden wordt bij hen thuis vaak tijd besteed aan gezamenlijke spelletjes- en filmavonden. Ook staat de communicatie binnen het gezin centraal: “Het is zo belangrijk dat we open met elkaar zijn om over dingen te praten die ons dwars zitten, zo kunnen we elkaar ergens een beetje helpen”, aldus Angela.  

Een maatschappelijk probleem 
De situatie van Angela weerspiegelt een groter maatschappelijk probleem. Volgens onderzoek van Nederlandse organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) steeg het aantal werknemers met burn-out gerelateerde klachten in 2022 tot 1,6 miljoen, een toename ten opzichte van het voorgaande jaar in 2021. Toen waren dat 1,3 miljoen. Werk gerelateerde stress kan leiden tot emotionele uitputting, met verstrekkende gevolgen voor zowel individuen als organisaties.  

De kosten van werkstress in Nederland zijn aanzienlijk. In 2021 resulteerde werkstress in elf miljoen dagen verzuim, wat werkgevers naar schatting 3,3 miljard euro kostte. TNO benadrukt dat stress op het werk vaak ontstaat als werknemers niet de benodigde tijd en middelen krijgen om aan functie-eisen te voldoen, ook conflicten op de werkvloer spelen een veelzeggende rol. 

Nationale week van de werkprivé balans 
Annemie Webers, directrice van Career&Live, wijst op de groeiende ingewikkeldheid van het moderne leven, waar de grenzen tussen werk- en privéleven vervagen. Ze pleit voor bewustwording en hoopt dat werkgevers een betere balans vinden tussen werk- en privéleven. “Steeds meer mensen ervaren stress, vallen eerder uit en voelen de druk om continu bereikbaar te zijn, waardoor de grenzen tussen werk- en privéleven vervagen, vooral met de opkomst van hybride werken (werknemers die vrijheid krijgen om hun werkplek flexibel te kiezen).” 

Ze benadrukt de noodzaak van hersteltijd en het belang van genieten van het werk. Dit jaar organiseert Career&Live samen met Career&Kids de nationale week van de werkprivé balans. Het doel is om het onderwerp bespreekbaar te maken, dialoog aan te gaan en in actie te komen, zodat dit gaat leiden tot verbeteringen in de balans tussen werk en privé op individueel, team-, organisatie- en landelijk niveau. Volgens Webers is het belangrijk dat mensen vitaal, gezond en prettig kunnen leven en werken.  

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...