Meer dan duizend apotheekmedewerkers van ruim 300 apotheken legden gister het werk neer. De staking vond plaats wegens het lage loon en de slechte werkomstandigheden. De medewerkers liepen van het Regenboogpark tot aan de voordeur van zorgverzekeraar CZ in Tilburg. ”Tot nu toe komen de werkgevers nog steeds niet over de brug”.
‘’Een apotheekmedewerker verdient ongeveer 100 euro meer dan het minimum wettelijk loon en dat met een 4 jaar mbo opleiding’’. Als je in het ziekenhuis gaat werken verdien je maar liefst 700 euro meer voor vrij identiek werk, dat slaat natuurlijk nergens op’’, vertelt onderhandelaar en FNV bestuurder Ralph Smeets. De apotheekmedewerkers pleiten al tijden voor een loonsverhoging van acht procent en betere werkomstandigheden, nu ook voor het eerst in Noord-Brabant. ‘’Daarbij komt ook nog eens de agressie die medewerkers meemaken en de plotselinge wisselingen van medicijnen. Daar hebben de medewerkers niks over te zeggen, maar worden ze wel op afgerekend’’, vervolgt Smeets.
”Cao is een slappe hap”
De grote mars ,waarin vrijwel alle medewerkers gekleed waren in hesjes van de vakbonden FNV of CNV, werd begeleid door vrolijke muziek. Dit was een van de weinig vrolijk ogende momenten van de dag, waar meerdere medewerkers borden hadden gemaakt met verschillende leuzen. ‘’Het cao is een slappe hap’’, ‘’Ik staak voor eerlijk salaris’’ en ‘’Waar gaat de helft van mijn belastinggeld heen?’’. Een van de stakende medewerkers geeft aan dat het misschien maar beter is om een andere baan te zoeken, met knikkende reacties als gevolg.
Doodse stilte
Ondertussen zijn de vakbonden en medewerkers terechtgekomen in een ware estafettestaking. Zolang er niet over de brug gekomen wordt zullen de stakingen alleen maar voortduren, zo is op 12 november al een landelijke staking aangekondigd. ‘’We staan hier nu bij het CZ omdat zij over de brug moeten komen, de werkgevers zijn aan zet’’. Momenteel kijken de partijen allemaal weg en gesprekken over de inhoud hebben nog nauwelijks plaatsgevonden. “Vorige week zijn we bij Minister van Volksgezondheid Fleur Agema geweest, maar ook zij zegt alleen dat er onderzoek naar gedaan wordt”, zegt Ralph Smeets. Hij benadrukt hierbij wel dat de acties niet voor niets zijn, moties worden gedaan en het onderwerp begint eindelijk te spelen in Nederland.