Oproep voor hertelling van stembureau in Tilburg onverwacht voor vrijwilliger Myriam van Loon

TILBURG, 08 12 2023. Terwijl in bijna alle gemeenten van het land de verkiezingsuitslag al lang bekend is, is de uitslag van Tilburg pas sinds afgelopen weekend definitief. Myriam van Loon is voorzitter van parochiezaal de Goede Herder. Dit is één van de vier stemlocaties waar een hertelling nodig was. De oproep voor een hertelling kwam voor haar onverwacht: “Ik weet zeker dat de telfout niet bij ons zit. De fout kan ook bij de tweede telling zitten.”

Vanwege een groot verschil in het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal ingeleverde stempassen, adviseerde de Commissie Geloofsbrieven om een hertelling uit te voeren. De Kamer stemde hiermee in. Zaterdag 2 december om 13:00 vond de hertelling plaats, tegen het einde van de middag waren alle stemmen opnieuw geteld. Het aantal niet-herleidbare stemmen is hierdoor teruggedrongen van 75 naar 4. Uit de nieuwe stemformulieren die online zijn gepubliceerd, blijkt dat het in het geval van stembureau de Goede Herder inderdaad bij de tweede telling is misgegaan. Er zijn in totaal 24 stemmen over het hoofd gezien.

Zeker van haar zaak

Naast dat Van Loon voorzitter is van parochiezaal de Goede Herder, is ze ook al tien jaar actief als vrijwilliger bij het tellen van de stemmen op deze locatie. Ze geeft aan dat ze dit jaar voor het eerst niet hoefde te hertellen op de avond zelf. Het aantal stempassen, scans en stembiljetten kwamen precies overeen met het aantal getelde stemmen: “Dat de fout niet bij ons ligt weet ik voor 99,9 procent zeker. Alles klopte namelijk precies, daar waren we al hartstikke blij mee”, aldus Van Loon.

Bestuursadviseur van de burgemeester, Irma Galama, benadrukt dat stemmen tellen mensenwerk is en dat daar het een en ander bij fout kan gaan: “We verwijten niemand iets.” Hoe het precies fout heeft kunnen gaan bij de tweede telling is voor hen ook onduidelijk. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft gisteren besloten hier onderzoek naar te laten doen. Het onderzoek gaat door een extern bureau worden uitgevoerd.

Opluchting en frustratie tegelijkertijd

Van Loon is in elk geval opgelucht nu ze weet dat zij en de andere vrijwilligers bij de Goede Herder goed hebben geteld. Al voelt het voor haar wel frustrerend om in het nieuws te lezen dat de stemmen bij hun bureau herteld moesten worden. “Ik vind dat de gemeente naar buiten moet treden met waar het dan wél fout is gegaan”, vertelt ze. De bestuursadviseur van de burgemeester geeft aan dat er een mail wordt verstuurd naar de vrijwilligers met daarin excuses namens de gemeente. Vooralsnog heeft Van Loon die niet ontvangen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...