Plastic beker gaat verdwijnen

Er zullen ongeveer 300 miljoen plastic bekertjes per jaar bespaard gaan worden, doordat de 20 grootste bedrijven van Nederland ze in de ban doen. Dit blijkt uit een rondgang van het AD. De Rijksoverheid is de werkgever die de grootste impact heeft met dit besluit. Daar werken zo´n 110.000 mensen.

De verwachting is dat de rijksambtenaren zo´n 70 miljoen bekertjes minder gaan weggooien, dit meldt een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse zaken. Bij de overheid krijgen de ambtenaren een herbruikbare beker. Ook bij de Nederlandse politie stoppen ze met de plastic bekertjes per 1 januari. ´´Dat betekent dat alle 63.000 medewerkers een eigen koffiebeker moeten meenemen en na gebruik ook zelf moeten reinigen, opbergen of mee naar huis nemen. Met deze stap besparen we 36,5 miljoen wegwerpbekers op jaarbasis.´´ Dit laat een woordvoerder weten aan het ANP.

Mindlabs
Ook bij Mindlabs stoppen ze per 1 januari 2024 met het aanbieden van de gratis plastic bekertjes. Onder een rondvraag bij studenten blijkt dat een groot aantal er niet blij mee is. ´´Het wordt minder makkelijk gemaakt om even snel chocomelk te pakken.´´ Als alternatief voor de bekertjes gaan veel studenten voor een eigen beker van thuis of een thermoskan. Op de vraag of er dan ook minder van de koffieautomaat gebruik gemaakt gaat worden kunnen we kort zijn. De studenten knikken volmondig ja.

Het verdwijnen van de plastic bekertjes komt door nieuwe regelgeving van de overheid. Per 1 januari 2024 mogen kantoren, bedrijven en instellingen geen wegwerpbekers en -bakjes gebruiken die plastic bevatten. Ondanks het verbod komt er de komende tijd geen handhaving heeft staatssecretaris Vivianne Heijnen (milieu) bepaald.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...