Tien gevallen met blauwtong in omgeving Tilburg

In de omgeving Tilburg zijn inmiddels tien besmettingen met blauwtong geconstateerd. Dat zegt Stef van Roessel, dierenarts van het Diergeneeskundig Centrum Oisterwijk. Blauwtong is een virus dat vanaf afgelopen september veel schapen heeft gedood. Landelijk staat de teller op iets meer dan 5600 besmettingen. Dagelijks komen daar ongeveer 50 bij.

Eén van die besmettingen vond plaats op de boerderij van John van de Velde, in Biezenmortel. Bij hem raakte één schaap besmet. “Ik mag van geluk spreken,” vertelt hij. Verschillende keren dacht hij dat het schaap het niet zou overleven. Dit gebeurde echter wel. Het schaap staat nu apart van de kudde. ‘’Het is een wonder dat de rest van de kudde niet besmet is geraakt,” zegt John.

Margit Groenevelt, schapendokter en Europees specialist gezondheidszorg kleine herkauwers vertelt dat ongeveer 70-75% van de besmette dieren komt te overlijden: “We zijn hulpeloos, er is niks tegen  het virus te doen.” De koorts is waarschijnlijk waar de dieren dood aan gaan, die kan oplopen tot wel 42 graden. Dierenarts Stef van Roessel, die het dier van John van de Velde heeft verzorgd, zegt dat het niet voorkomen kan worden. “Maar je kunt het virus wel beperken; zodra een dier is geïnfecteerd krijgt het pijnstillers en ontstekingsremmers. De boer of schapenhouder krijgt het advies om het dier op stal te houden, zodat het wordt beschermd tegen de knutten. Een schaap kan ongeveer een week echt ziek zijn, dit varieert bij de vorm van het virus. Het ene schaap, die wat vatbaarder is, reageert heftiger op het virus dan een ander schaap.”

Margit Groenevelt: “De Europese farmacie is bezig met het ontwikkelen van een vaccin dat hopelijk in de zomer van 2024 klaar is.” Tilburgers hoeven niet bang te zijn besmet te raken met dit virus; het is namelijk niet besmettelijk voor mensen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...