Thema-avond zorgt voor diepe discussies: “Trans zijn is geen trend”

TILBURG- Hoe is het om een trans persoon te zijn? Waarom is de spatie tussen trans man zo belangrijk? En hoe vertel je tegen je partner dat je wilt transitioneren? Al deze zaken en nog veel meer kwamen te pas in thema-avond: Trots trans, identiteit gevierd, georganiseerd door Bibliotheek Midden-Brabant, Stichting Tilburg Pride en COC Tilburg-Breda.

Een knusse zaal in de LocHal was het podium van deze thema-avond. Ilona Ananya, trans vrouw en ervaringsdeskundige, trapte de avond af met een prozagedicht. Ze vertelde over hoe belangrijk de spatie tussen trans man, trans vrouw of trans persoon is. “Het is hetzelfde als iemands pronouns benoemen. Met een spatie erken je dat een trans man écht een man is”. Ze vertelde dat er zoveel vrijheid zit in één spatie. Vervolgens ging ze praten over de zorg. Zorgen die familieleden hebben over een transitie, zorgkosten en zorgen om wachtlijsten, “Wie zorgt er voor mij?”. Zegt Ilona. “Transrechten zijn mensenrechten, en liefde is liefde.”

Daarna kwam een paneldiscussie. Hier werden onderwerpen besproken zoals de vraag of transgender zijn een ‘trend’ is, en discriminatie in de queer-gemeenschap. Lisa Westerveld, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA, deelde haar mening over de transitiediscussie in het kabinet: “We hebben te maken met propaganda over trans personen, dit voel je ook in de Tweede Kamer.” Suzan Foster, bestuurslid van COC Tilburg-Breda heeft er dit over te zeggen: “Er worden zoveel leugens verteld. Aan de ene kant ben je kwetsbaar, aan de andere kant word je als pedo bestempeld. Trans zijn is geen trend, we zijn er altijd geweest.”

Psycholoog Lieke Mathijssen vertelde dat er nog veel gevoelige onderwerpen zitten in de Queer-gemeenschap: “Transitiespijt is een taboe.” Ilona voegde daar iets aan toe: “Mensen die twijfels hebben zijn bang voor reacties. Aan hen wordt verteld: “Wil je geen geslachtsoperatie? Dan tel je niet mee.”” Suzan vertelde: “We vechten tegen een onzichtbare vijand die nu ook in onze gemeenschap zit”.

De avond werd afgesloten met een TED-Talk van Lieke. Ze vertelde wat over haar baan als psycholoog bij BuroJIJ Genderzorg, de uitdagingen die zij meemaakt en hoe zij personen in transitie ondersteunt. “Het is belangrijk om jezelf te kunnen zijn”, zei Lieke. “Alleen jij weet wat je voelt”. Een van haar grootste uitdagingen is de partner betrekken met het transitieproces. Ze hoort soms zinnen als “Ik ben toch niet lesbisch?” of “Je hebt me belazerd!”. Ook ouders hebben moeite om hun kind in transitie te zien: “Ouders hebben vaak tijd nodig om aan het huidige beeld van hun kind te wennen”.

De thema-avond viel in de smaak bij het publiek. Een trans man in het publiek vertelde: “Er zijn een hoop redenen om contact te staan met de huidige discussie. Het is belangrijk om samen verhalen te delen met elkaar.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Avantage Supermarkt opent deuren in Tilburg: Lange rijen bij feestelijke opening

De supermarktketen Avantage heeft vanochtend om 10:00 uur haar...

Atelierwoningen in Stokhasselt roepen verschillende reacties op

Sinds juni wordt ‘Square1’, de atelierwoningen in de wijk...

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...