Veertig jaar na de veelbesproken Heineken-ontvoering: ‘Heineken en Doderer hebben levenslang gekregen’  

De Heineken-ontvoering wordt vaak gezien als een van de meest opvallende misdaadzaken van de Nederlandse geschiedenis. Het betreft de ontvoering van voormalig Heineken-directeur, Freddy Heineken, en zijn chauffeur Ab Doderer. Deze week, precies veertig jaar na de bevrijding, blikt oud-politiewoordvoerder Klaas Wilting (80) terug op deze hectische tijd. 

Op 9 november 1983 werd Freddy Heineken samen met zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd op weg naar het Heineken-kantoor in Amsterdam. Thuis in Spierdijk ontving Wilting het telefoontje dat Heineken ontvoerd was. Hij kreeg het verzoek om onmiddellijk naar Amsterdam te komen. ”Toen ik in de auto naar Amsterdam zat, vroeg ik mezelf af: ‘Hoe ga ik dit aanpakken?’ Dit was namelijk mijn eerste grote zaak, als woordvoerder.” 

Eenmaal gearriveerd op kantoor ging alles in de automatische piloot. ”Ik ben meteen begonnen met het verzamelen van informatie. Op dat moment overweeg je niet langer: ‘Hoe ga ik hiermee om?’ Nee, je gaat gewoon aan de slag”, vertelt Wilting. Die avond gaf hij meteen twee persconferenties. Het was overigens zijn eerste optreden op landelijke televisie. 

Een zenuwslopende bevrijding

De ontvoerders, Jan Boellaard, Martin Erkamps, Willem Holleeder, Cor van Hout en Frans Meijer hoopten in één klap rijk te worden met de ontvoering. Zij eisten het aanzienlijke bedrag van 35 miljoen gulden als losgeld.   

Na weken onderhandelen en spanning werden Heineken en Doderer op 30 november 1983 eindelijk bevrijd door de politie. Het was een zenuwslopende gebeurtenis. ”Ik zat in de commandoruimte naast de leider van het onderzoek, Kees Sietsma. We hadden daar nauw contact met het arrestatieteam. Via een gouden tip, zijn we bij de loods op een bedrijventerrein in het Amsterdamse Westerpoort uitgekomen”, vertelt Wilting.

“Er werd behoorlijk stevig gevloekt in de commandoruimte”

Klaas Wilting

Een dubbele achterwand

De loods werd binnengevallen door de politie. Na het rondkijken werd er geconcludeerd dat ze er niet zaten. “Er werd behoorlijk stevig gevloekt in de commandoruimte”, bekend Wilting. Toen vervolgens een rechercheur nauwkeuriger keek in de loods, zag die lengte verschillen aan de binnen- en buitenkant. Er was een dubbele achterwand. Daar vond de politie het tweetal vastgeketend aan de muur in kleine cellen. 

“We waren euforisch. Dat is natuurlijk logisch als je zo’n grote misdaadzaak oplost. We waren uitermate gelukkig. Dezelfde avond gaf Wilting nog een persconferentie: ”De zaal zat stampvol met journalisten die allemaal wilden weten wat er was gebeurd.” 

Tekst gaat door na de foto. 

Alfred Heineken (links) en chauffeur Ab Doderer (rechts) wuiven naar de pers tijdens een fotosessie voor de villa van de heer Heineken. Bron: ANP

Nooit meer iets van hem gehoord 

”Heineken en met name zijn chauffeur Doderer hebben levenslang gekregen. Heineken werd elke stap die hij daarna deed, omringd door beveiligers. Doderer heeft zich helemaal teruggetrokken”, zegt Wilting. Tot op de dag van vandaag hoor je niets meer van de chauffeur. Hij heeft nooit een interview gegeven. ”Ik denk dat hij behoorlijk wat geld van Heineken heeft gekregen.” 

Wilting weet hoe het is om beveiligd te worden. Ook hij is enige tijd beveiligd geweest, vanwege bedreigingen. Toch heeft Wilting in die tijd geen angst ervaren. “Het is wel erg vervelend omdat je vrijheid dan helemaal weg is. Niet alleen van jezelf maar ook van je vrouw en kinderen”, vertelt Wilting.  

Acht miljoen gulden nog steeds spoorloos 

Destijds werd er 35 miljoen gulden aan losgeld betaald door het Heineken-concern. Het merendeel van het losgeld is teruggevonden. Van de 35 miljoen gulden is echter acht miljoen gulden spoorloos verdwenen. In de jaren na de ontvoering zijn er verschillende pogingen ondernomen om het ontbrekende losgeld te traceren. Veertig jaar na de ontvoering ging het journalistieke platform Follow the Money opzoek naar dit geld. Zij hebben hier een podcast-serie over gemaakt. 

Tegenwoordig blikt Wilting regelmatig terug op de Heineken-ontvoering tijdens zijn theatershow Code Blauw, waarmee hij door heel Nederland reist. In deze show deelt hij zijn roerige jaren als politieagent en belicht hij de gebeurtenissen die hij als woordvoerder heeft meegemaakt.  

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Interne hondentraining biedt uitkomst voor gedragsproblemen

Veel honden kampen met gedragsproblemen, maar er zijn geen...

Voetballen tegen eenzaamheid

Afgelopen week deden 180 ouderen, verdeeld over 12 teams,...

Het is gezelliger in het dorp dan in de stad

Zou jij je sleutel uitlenen aan je buurman? Waarschijnlijk...