Vrouwen betalen meer voor identieke producten: ‘Dit is bizar’

Deodorant, scheermesjes en zelfs speelgoed: producten gericht op vrouwen zijn vaak aanzienlijk duurder dan vergelijkbare producten voor mannen. Dit fenomeen staat bekend als de pink tax. Studenten Communicatie, Teske van den Biggelaar en Isa Teunissen, vinden dit schandalig en voeren campagne tegen deze vorm van genderdiscriminatie.

Wanneer je een drogisterij binnenwandelt, herken je meteen de producten die bedoeld zijn voor vrouwen. Visueel aantrekkelijke producten met een vrolijk kleurtje en elegante teksten. De verpakkingen van de mannen zien er een stuk simpeler uit. Op het eerste gezicht lijkt er weinig verschil tussen de twee producten, behalve dat de een in een roze verpakking zit en de andere in een blauwe. Maar er is wel een belangrijk verschil: de prijs.

Bij Etos wordt een scheermes van het huismerk voor mannen met zes reservemesjes verkocht voor 5,59 euro. Daarentegen kost de roze variant van het huismerk, met slechts vijf reserveblades, 6,99 euro. Van den Biggelaar en Teunissen willen hier iets aan doen, daarom doen zij onderzoek naar de pink tax. 

Think not Pink   

De studenten vinden het bijzonder dat er nog steeds veel vrouwen zijn die niets weten over dit onderwerp. Door hun bevindingen te delen op het Tiktok- en Instagram-account Think.not pink proberen zij meer bewustwording te creëren. ”Wij vinden dat genderongelijkheid een zeer relevant probleem is. Het heeft hier ook mee te maken.’’ Vrouwen worden vaak minder betaald voor dezelfde werkzaamheden als een man. ”Daar komt ook nog de pink tax bovenop. Dat vinden wij echt bizar.’’

Briljante marketingstrategie om meer geld uit de zakken te kloppen

Paul Moers

Uit Amerikaans onderzoek blijkt zelfs dat het bedrag kan oplopen tot 1300 dollar per jaar, omgerekend 1190 euro. Bedrijven houden de genderongelijkheid in stand en zetten het zelfs in als verdienmodel. Retailexpert Paul Moers stelt dat pink tax eigenlijk een slimme marketingtruc is. ”Briljante marketingstrategie om ervoor te zorgen dat er meer geld uit zakken geklopt kan worden, omdat je op een specifieke vraag inspeelt.’’

Inspelen op emotie

Fabrikanten spelen in op de emotie van een consument. ”Wanneer vrouwen producten kopen die speciaal voor hen zijn gemaakt, krijgen zij het gevoel dat er rekening met hen wordt gehouden’’, omschrijft Moers. Vrouwen voelen zich hierdoor goed en dat zorgt voor een hoog tevredenheidsgevoel. ”Dat emotionele component speelt een grote rol en daar hebben zij dus geld voor over.” Overigens is dit probleem niet alleen aanwezig bij vrouwen. ”Mannen worden in sommige gevallen ook te grazen genomen. Zij zijn ook bereid om meer geld te betalen voor producten die specifiek voor hen zijn’’, vertelt Moers. 

Bij het analyseren van de ingrediënten valt er weinig verschil op. Een verschil in stofje tussen het mannen- en vrouwelijke product is nauwelijks merkbaar. Opmerkelijk is dat de oorzaken van de prijsverschillen moeilijk terug te vinden zijn. ”We willen bedrijven oproepen om transparant te zijn. Op dit moment kunnen we niet inzien waarom het ene product duurder is dan het andere”, vertelt Van den Biggelaar. Het tweetal wil in gesprek gaan met bedrijven om de oorzaken inzichtelijk te maken. 

Deel uitmaken van de oplossing

Maar wat kan je zelf doen om de pink tax tegen te werken? De studenten raden je aan om de roze producten links te laten liggen en te kiezen voor de goedkopere mannenproducten. ”Ik snap heel goed dat je niet een mannenparfum wil dragen, maar bijvoorbeeld een scheermesje kan prima. Kies daar is voor en draag zo bij aan de strijd tegen de pink tax.” Daarnaast kan je natuurlijk de petitie die de meiden zijn gestart, tekenen. 

Moers raadt consumenten aan om kritisch naar de producten te kijken. “Denk logisch na. Is het product nu echt zo verschillend dat je hier meer geld voor over hebt? Als je geen enkel verschil constateert, bedenk dan of het slim is om voor het duurdere product te gaan.’’

Wij zijn drogisterijen ingedoken om deze verschillen te controleren. Hier wat voorbeelden:

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...