Tien jaar en al bezig met welke baan je later wilt  

Publicatiedatum:

  

In groep 6 al denken over welke baan je later wilt. Het klinkt vroeg, maar in Rotterdam-Zuid is dit al de realiteit. Dit noemen ze loopbaanoriëntatie en –begeleiding (LOB). Samen met AanDeBak-garanties moet LOB ervoor zorgen dat kinderen in kwetsbare gebieden studies gaan kiezen met meer baangarantie.  

In alle groepen 6 in Rotterdam-Zuid is het heel normaal om gastsprekers over werk, snuffelstages en lessen te krijgen. Dit behoort namelijk tot de LOB die ze daar hebben. Hierdoor gaan kinderen studies kiezen met meer baangarantie. De focussectoren zijn de richtingen, techniek, haven, logistiek en de zorg. Dit omdat hier de meeste banen in zijn. “Kinderen kiezen nu nog voor juridische mbo’s, terwijl hier weinig tot geen banen in zijn”, vertelt Edwin Cornelisse, woordvoeder nationaal programma Rotterdam-Zuid, “Dit komt vooral omdat ze geen kennis over de andere beroepen hebben.” LOB leert de kinderen over de verschillende beroepen die er zijn, waar baankansen liggen en waar ze goed in zijn.  

Ouders 

Ook de ouders worden ingelicht. “Als ik aan de ouders vertel hoeveel een loodgieter verdiend, hoor ik alleen maar oh, ah dat wist ik niet”, gaat Cornelisse verder. Ouders beïnvloeden kinderen erg en willen het liefst dat hun kinderen een studie kiezen waar ze later veel geld mee kunnen verdienen. “Ouders denken nog steeds dat beroepen waar je vies wordt, minder verdienen”, vertelt Martijn Meeter, hoogleraar onderwijswetenschappen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Het is dus belangrijk dat ook zij up-to-date zijn.   

  

Vroegtijdig  

Cornelisse vertelt dat ze in groep 6 al beginnen met LOB, door de vele activiteiten die er zijn en dat past niet in één jaar. Het normale onderwijs gaat namelijk ook gewoon door. Het begint in groep 6 met kleine excursies, iemand uit het werkveld die komt vertellen en dat bouwt zich langzaam op tot in groep 8 waar de kinderen een school moeten kiezen en LOB veel intensiever is. “Ze beginnen al in groep 6, omdat de leerlingen in groep 7 moeten nadenken over welke school ze gaan kiezen. Veel vmbo’s zijn gericht op een specifieke sector”, legt Meeter uit. Door LOB krijgen alle kinderen een goeie basiskennis over de baanmarkt. Hierdoor kiezen ze vanaf nu studies met meer baankansen.   

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...