Veel waterschade op bospaden in natuurgebieden

We hebben een hele natte periode achter de rug. Vorige maand april viel er maar liefst 93 mm water. Dat is 51 mm hoger dan er gemiddeld ieder jaar in april valt. De natuurgebieden hebben de regen ook gevoeld; heel veel gebieden staan (nog steeds) onder water. Gaan we nog droog kunnen lopen door het bos?

De natuurgebieden in Nederland hebben het zwaar te verduren gehad de afgelopen tijd. Dag na dag, vallen er flinke buien uit de lucht en de onverharde bospaden en vlaktes in de natuur overspoelen. Hierdoor wordt onze natuur heel onbegaanbaar.

Een natte zomer?

Hoe komt het dan dat het weer zo nat is? Volgens een woordvoerder van Buienalarm.nl is de variabiliteit van het weer van Nederland de laatste tijd sterk aan het toenemen. ”We kunnen het klimaat niet als een oorzaak zien van het natte weer, want je kan pas conclusies trekken over hoe dat veranderd is na een hele lange tijd. Wel kunnen we concluderen dat de kans op een aankomende droge periode toe neemt.’’ Hij vertelt dat in het verleden na een natte lente er meestal een koele zomer volgt, maar dat er qua neerslag er altijd slechts gespeculeerd kan worden.

Foto: Thijmen Oort

Waterschade aanpakken

Het natte weer is een groot probleem voor heel de regio, maar hoe wordt er ook actie ondernomen om het op te lossen. Marieke van Wijk van Veiligheidsregio Midden- en West Brabant vertelt dat ze zoveel doen als ze kunnen om de regio mobiel te houden. ”Als veiligheidsregio en brandweer zijn wij verantwoordelijk voor de crisisbeheersing en de incidentbestrijding in de regio. Extreem weer en natuurbranden hebben we dan ook als een van onze prioritaire risico’s aangemerkt en hier zetten we vol op in. Dat betekent niet alleen dat in actie komen als het fout gaat maar ook dat we voorbereidingen treffen. In planvorming, in scenariodenken, in opleiden trainen en oefenen van onze mensen, in risicocommunicatie.’’ Ook vertelt ze dat er meerdere organisaties de verantwoordelijkheid hebben het probleem van waterschade op te lossen: ”Als het gaat om het ‘bestrijden’ van extreem weer dan hebben we onze (bovengenoemde) verantwoordelijkheid hierin. Andere organisaties (Waterschappen, Provincie, Rijkswaterstaat, natuurorganisaties, gemeenten, nutsbedrijven etc) hebben ook een rol als het gaat om het voorbereiden op en het oplossen van de gevolgen van extreem weer. We moeten hierin ook samen optrekken! Dat doen we dan ook.’’

Droog vooruitzicht

We kunnen gelukkig volgens Buienalarm.nl rekenen op drogere tijden vanaf nu. ”We hebben al eerder extreem natte lentes meegemaakt die dan volgden met een mooie, droge zomer. Dat was vroeger zo en dat zal nu waarschijnlijk niet veel anders zijn.”

Meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier voor al onze artikelen en volg ons ook op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...