Pro-Palestinademonstranten houden automobilisten bij Tilburg University staande  

Pro-Palestinademonstranten blokkeerden vanochtend om half negen de weg, voor de ingang van Tilburg University. Om een checkpoint in de Westoever na te bootsen staan ze aan de Warandelaan met een tentje, flyers uit te delen. De demonstranten, die al sinds donderdag kamperen op de campus, protesteren tegen de banden die de universiteit heeft met Israelische universiteiten. 

De studenten met gele hesjes vragen aan elke automobilist om hun universiteitspas. Ook wordt er gevraagd naar de reden van bezoek. Vervolgens rijden ze door een partytent waar demonstranten een spandoek gebruiken om auto’s door te laten. Het protest werd afgebroken rond 9:30 uur. Rond die tijd waren de studenten al van plan om weg te gaan en liepen ze terug naar het tentenkamp.  

Volgens de demonstranten heeft een automobilist de politie gebeld. Woordvoerder Janneke Iven van de universiteit vertelt dat ze niet weet of het universiteitsbestuur de politie heeft ingeschakeld: “Wij hebben een goede band met de organisatie van het protest en we sturen de politie niet op het tentenkamp af. Maar als de verkeersveiligheid in gevaar komt, is het goed dat de politie ingrijpt.” 

Daar is demonstrant en woordvoerder Kevin de Winne het niet mee eens: “Wij hadden altijd de veiligheid op het oog. We lieten bussen door en auto’s met kinderen voor de Junior University dag. Daarnaast was de checkpoint mobiel en konden we altijd ruimte maken voor hulpdiensten.” De automobilisten reageerden neutraal. “Ik vond het wel grappig. Ik kon er wel inkomen, maar echt een mening heb ik niet per se. Ik ga eerst de flyer lezen.” Zei een medewerker bij het checkpoint. Een bezoeker van de universiteit was vooral verrast: “Ik was me niet bewust van deze demonstratie, maar ik vond het ook niet erg hinderlijk.” 

Deze actie ligt in lijn met eerdere escalerende acties zoals de ‘die-in’ van dinsdagmiddag. In het Cube-gebouw lagen een aantal studenten op de grond met bloed besmeurde shirts om de slachtoffers in Gaza te symboliseren. 

Foto: Juan de Graaf

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...