Na het aankondigen van het vertrek van Aboutaleb blijft er een grote vraag wie zijn plaats zal innemen. Het is duidelijk dat de persoon die dat doet, grote schoenen te vullen heeft. Namen zoals Wouter Kolff, burgemeester van Dordrecht, en Vincent Karremans van de VVD worden genoemd als mogelijke opvolgers. Ook Hugo de Jonge, eerder verkozen tot Rotterdams politicus van het jaar, lijkt een optie te zijn.
Wouter Kolff
Wouter Kolff zou een logische keuze zijn als opvolger van Aboutaleb. Kolff heeft al ervaring als burgemeester in Dordrecht. Hoewel hij net aan zijn tweede termijn is begonnen en op dit moment niet beschikbaar is, heeft hij zich bewezen als een krachtige burgemeester. Eerder zijn burgemeesters in vergelijkbare situaties doorgeschoven, zoals in Apeldoorn. Het feit dat de in Rotterdam geboren Kolff voor een tweede termijn gaat, spreekt boekdelen over hoezeer de rol hem bevalt. Naast zijn bestuurlijke functie heeft Kolff een vrouw en twee kinderen met een derde onderweg.
Vincent Karremans
Ook de naam van Vincent Karremans wordt genoemd. Hij werd jaren geleden al aangewezen als potentiële opvolger van Mark Rutte en wordt gezien als een veelbelovend politicus. Momenteel is hij wethouder namens de VVD in Rotterdam, waar hij verantwoordelijk is voor Handhaving, Buitenruimte en Mobiliteit. In de afgelopen jaren heeft hij zich opgewerkt tot fractievoorzitter van de VVD in Rotterdam en vervolgens tot wethouder. Een volgende logische stap zou kunnen zijn om te solliciteren naar het burgemeesterschap, maar daarover is tot nu toe nog niets bekend. Pascal Lansink, woordvoerder van de VVD-fractie, laat weten dat het nog te vroeg is om te speculeren over of de VVD-fractie een kandidaat zal leveren voor het burgemeesterschap. “Dat is vooruitlopen op de zaken. Eerst moet het profiel worden opgesteld en dan kunnen we verder kijken,” aldus Lansink
Hugo de Jonge
Hugo de Jonge werd ook al snel genoemd als mogelijke opvolger. Hij heeft niet alleen ervaring binnen de gemeente Rotterdam als wethouder, maar is ook beschikbaar. Na Rotterdam is hij de nationale politiek ingegaan. De afgelopen jaren heeft De Jonge zichzelf gepresenteerd als een echte Rotterdammer, onder andere door regelmatig op de tribune van de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord te verschijnen. Met de aankondiging van zijn vertrek zet Aboutaleb een lang proces in gang. Allereerst moet er een profielschets worden opgesteld, gevolgd door het opstellen en publiceren van een vacature in de Staatscourant en op de website van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Of de eerder genoemde namen zullen solliciteren, zal in de loop van de tijd duidelijk worden.