Winterkoudeopvang locaties geopend voor dak- en thuislozen in grote steden

Nu de temperatuur de komende dagen onder 0 komt is het voor dak- en thuislozen gevaarlijk om buiten te slapen. Daarom is in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht de winterkouderegeling ingegaan. Dit betekent dat er meerdere nachtopvanglocaties zijn geopend, waar dak- en thuislozen terecht kunnen voor een warme maaltijd, douche en een slaapplek.

In Amsterdam zijn er drie winterkoudeopvang locaties en daarnaast nog zes inloophuizen waar dak- en thuislozen ook kunnen slapen. Iedereen die dakloos is in Amsterdam mag gebruikmaken van deze opvanglocaties.

Maar hoe wordt ervoor gezorgd dat dak- en thuislozen weten dat de winterkouderegeling ingaat en zij gebruik kunnen maken van de opvanglocaties? Manon Koffijberg, woordvoerder gemeente Amsterdam, legt uit: ”Het wordt breed gecommuniceerd met aanbieders en professionals die werken met de doelgroep. De inloophuizen van de Regenbooggroep hangen een vlag uit als er een winterkouderegeling is. Verder maken zowel Veldwerk als het HVO Mobielteam actieve rondes door de stad om dakloze mensen te wijzen op de winterkoudeopvang. Het Veldwerk rijdt ’s avonds rond met een busje om mensen actief van straat te halen en naar de winterkoudeopvang te brengen.’’

Naast de winterkouderegeling is er dit jaar ook weer de reguliere winteropvang voor dak- en thuislozen in Amsterdam. Dit meldt de gemeente. Deze opvang is geopend van 1 december 2023 tot 1 april 2024. Kwetsbare mensen die al langere tijd in de regio Amsterdam verblijven hebben toegang tot deze locaties. Wel moeten deze mensen dan samen met de partners kijken naar oplossingen voor hun problemen.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Toekomst ‘Kimderboerderij’ Ridderkerk onzeker: “Ik vind het ontzettend jammer voor ons buurtinitiatief”

Gelegen aan de Ringdijk in Ridderkerk ligt de Kimderboerderij....

Dansmiddag in Kerkdriel: meer dan alleen gezelligheid

Al 6 jaar lang organiseert Aria van der Zalm...

Student steeds vaker multi-jobber.

Steeds meer Nederlanders werken twee of meerdere banen. ‘Multi-jobbing’...