Opnieuw demonstatie van Extinction Rebellion bij Waterschap Limburg

Publicatiedatum:

Voor de derde keer heeft de Limburgse tak van Extinction Rebellion zich verzameld voor het gebouw van Waterschap Limburg, dit naar aanleiding van een vergadering van het waterschap waarbij onder andere de vergunning die aan Sitech is verleend voor het lozen van afvalwater werd besproken. Extinction Rebellion wil dat deze vergunning van tafel wordt geveegd.

“Dat Sitech deze chemische stoffen gewoon mag blijven lozen heeft als gevolg dat ze niet zullen investeren in betere filteringssystemen. Dat is onbegrijpelijk, omdat deze systemen wel degelijk bestaan,” aldus de woordvoerder van Extinction Rebellion Limburg, Indra Steens. De andere demonstranten delen dezelfde mening en willen dat het bedrijf meer gestimuleerd wordt om te innoveren. Hoewel het positief is dat het bedrijf hier al aan werkt, vinden zij dat dit niet genoeg is. Eduard Disch staat hier voor zijn kleinkinderen: “De boodschap is niet dat er niets gebeurt, maar dat er meer tempo gemaakt moet worden.”

Sinds 2015 is er onrust rond Chemelot en Sitech, die het afvalwater van het industriecomplex voor de chemische industrie zuiveren. In 2020 is een nieuwe vergunning verleend aan Sitech. In januari 2024 zal een onderzoek gepubliceerd worden naar de gang van zaken rond deze afvallozingen. In de lozingen zitten meer dan zeshonderd chemische stoffen waaronder zware metalen maar ook microplastic. Sitech gaat over de zuivering van het water voor de lozing, voor Extinction Rebellion gaat dit echter veel te langzaam.

Waterschap Limburg wacht momenteel de uitkomst van het onderzoek af. De acties van Extinction Rebellion zullen daar volgens hen geen invloed op hebben. “Waterschap Limburg begrijpt dat er mensen en instanties in onze samenleving zijn die nog strengere vergunningsvoorwaarden willen opleggen voor lozingen van afvalwater en dat zouden wij ook willen. Maar op basis van de geldende wet- en regelgeving lukt dat momenteel (nog) niet”, aldus de reactie van het waterschap.

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...