150.000 bijtincidenten per jaar: ‘Honden communiceren anders dan mensen’

HOND TER ILLUSTRATIE 

BRON: ANP/Pieter Stam de Jonge

De Britse regering heeft vorige week bekendgemaakt dat ze erover denken om het hondenras American Bully XL te verbieden nadat een 11-jarig meisje is gebeten. Mag je in Nederland een verbod instellen op hondenrassen? En is het wel de juiste oplossing?   

In Nederland worden elk jaar ongeveer 150.000 mensen door een hond gebeten. Jonge kinderen zijn het meest slachtoffer van bijtende honden, aldus de organisatie  Houden van Honden. Deze week is er in Nederland een hond afgemaakt nadat hij vorige maand in Emmeloord een baby doodbeet. Wie is er verantwoordelijk om dit soort incidenten in de toekomst te ontzeilen? Joost van Roij is hondengedragsdeskundige en denkt dat een verkondigd verbod zoals in Engeland begrijpelijk maar zinloos is. De gepaste aanpak ligt elders: “Het is zinvoller om te pleiten voor een geschrift voor mensen die eraan denken om een hond te nemen. Dat is een manier om te achterhalen of ze in de kern weten hoe ze met een hond moeten omgaan.”

Is een hondeneigenaar aansprakelijk?

Om dus bijtincidenten te voorkomen, moet je de mens verantwoordelijk stellen en niet de hond, aldus de gedragsdeskundige. “Honden communiceren anders dan mensen. Wanneer mensen niet begrijpen dat honden anders communiceren, is het al te laat en krijg je een melding van een bijtende hond binnen. Baas zijn van een hond is daarom een bewuste keuze en je draagt dus die verantwoordelijkheid.”

Regels moeten beter 

Rijksoverheid heeft in Nederland een lijst opgesteld van hoog-risico honden. De overheid wil er namelijk alles aan doen om het risico op honden die bijten te bedwingen. Die regels zijn echter niet streng genoeg. Van  Roij: “Er is een hoog-risico lijst, maar die is niet echt actief of goed doordacht. Het is daarom ook niet iets wat vast staat.  Als hondengedragsdeskundige kan je daar niet op terugvallen.”

“Nederland is ervan bewust dat zo’n lijst zinloos is. Er is namelijk altijd een andere manier om die regels te omzeilen, de regels moeten daarom duidelijker worden.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...