Sombere tijd voor de traditionele Britse pub: gemiddeld twee sluitingen per dag

In de eerste helft van dit jaar zijn er in Engeland en Wales gemiddeld twee pubs per dag gesloten, blijkt uit onderzoek van Altus Group. De pubs kampen met personeelstekorten, stijgende energieprijzen, veranderingen in het consumentengedrag en de inflatie. Veel Britse pubs zien zich genoodzaakt om de deuren te sluiten. 

Vorig jaar bereikte het aantal pubs in Engeland en Wales een dieptepunt, de teller stond toen op 40.000, het laagste aantal ooit. In de eerste helft van dit jaar zijn er nog eens 383 pubs gesloten of omgebouwd tot een ander bedrijf, meldt vastgoedadviseur Altus Group op basis van eigen onderzoek.

Niels Posthumus is correspondent in Manchester, Engeland, en schrijft voor Trouw. Ook hij ziet steeds meer traditionele pubs verdwijnen. “Veel pubs hebben tijdens de coronapandemie inkomstenverlies geleden. In de afgelopen twee jaar zijn er veel regelingen getroffen om de pubs financieel te helpen. Toch hebben ze weinig kans gekregen om te herstellen na de pandemie. Dit heeft te maken met de snel opvolgende oorlog in Oekraïne, met stijgende energiekosten als gevolg”, legt Posthumus uit.

De financiële achterstand is niet de enige reden dat het slecht gaat met de pubs. De typische, Britse cafés zijn namelijk steeds minder in trek bij de jongeren. Volgens BBC blijkt uit een onderzoek steeds meer jongeren ervoor kiezen om nuchter te blijven. “Jongeren zijn steeds meer bewust van hun gezondheid”, vertelt Posthumus. “Over het algemeen drinken ze minder. Tegenwoordig verkopen ook veel supermarkten alcohol. Daar is het goedkoper, dus kiezen steeds meer mensen ervoor om thuis een drankje te doen.”

Volgens Posthumus zullen uiteindelijk veel pubs plaatsmaken voor hippe eettentjes. “Echte, oude traditionele pubs zullen nooit helemaal verdwijnen. Die worden waarschijnlijk cultureel erfgoed worden.” Zo hebben ook veel Nederlanders dit jaar gepleit om de kenmerkende bruincafés te beschermen door ze een monumentale status te geven. Dit zijn typische, ouderwetse cafés die je herkent aan de gedempte verlichting en een overvloed aan hout in het interieur. Met een monumentale status krijgen deze cafés bestaanszekerheid en mogen ze niet zomaar veranderd worden.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55