Azerbeidzjan begint ‘anti-terroristische operatie’ in Armeense enclave

Azerbeidzjan heeft op 19 september de regio Nagorno-Karabach aangevallen. De regering in Baku, de hoofdstad van Azerbeidzjan, spreekt van een ‘anti-terroristische operatie’ tegen de Armeense strijdkrachten in die regio. Op sociale media worden er beelden gedeeld van kleine explosies waarbij schoten te horen zijn. Armeense media meldden zes à zeven gewonde kinderen.

Nederlander Sil Zoethout (18) zit op een internationale school in Dilijan in Armenië en maakt het conflict van dichtbij mee. “Hier op school voel je heel erg de hulpeloosheid en het verdriet. Zodra het benoemd wordt, merk je heel erg dat mensen stilvallen en denken aan hun familie. Dat verdriet raakt mij het meeste.” Op de vraag of hij bang is, antwoordt Sil bijna direct nee. “Ik begrijp wel dat mensen die hier in het dorp wonen of Armeense studenten die bij mij op school zitten erg bang zijn.”

“Iedereen houdt er hier altijd rekening mee dat het nog eens kan losbarsten”

Sil Zoethout

Open wond

Deze aanval van Azerbeidzjan is niet de eerste die plaatsvindt in Nagorno-Karabach. Eind september 2020 brak er een oorlog uit. Dit conflict heeft volgens Zoethout nog veel nagelaten: “Je merkt dat het een open wond is. Voor de meeste inwoners van Armenië en Artsakh is de afgelopen keer nog steeds niets opgelost en hebben de inwoners het nog steeds niet achter zich gelaten. Iedereen houdt er hier altijd rekening mee dat het nog eens kan losbarsten en niemand is ook echt tevreden met wat er bereikt is.”

Wereldtoneel

Omliggende landen bemoeien zich ook met het conflict. Waar Rusland volgens een verdrag nog steeds achter Armenië staat, staat Turkije achter Azerbeidzjan. Wel heeft Armenië de samenwerking met Rusland een grote fout genoemd en is het Armeense leger nu ook aan het oefenen met het leger van de Amerikanen. Iran heeft geen verdragen afgesloten maar op de vraag wie Armenië zou komen helpen als er een oorlog uitbreekt, zei Sil direct Iran. “Als je de relatie tussen Azerbeidzjan en Armenië wil duiden, kun je dat niet los zien van alle machtsstructuren die hier omheen bewegen.”

Conflict in het gebied

Sinds de Sovjet Unie uit elkaar is gevallen, zijn er spanningen om Nagorno-Karabach. Dit resulteerde in een burgeroorlog in 1991. Deze werd gewonnen door Armenië. Door verschillende onderhandelingen werd uiteindelijk besloten dat Nagorno-Karabach een enclave werd met een eigen bestuur. Bij de oorlog in 2020 veroverde Azerbeidzjan nog verschillende stukken van het gebied terug. De laatste paar maanden liepen de spanningen tussen de twee staten op door een wegblokkade die uitliep op een humanitaire crisis.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Avantage Supermarkt opent deuren in Tilburg: Lange rijen bij feestelijke opening

De supermarktketen Avantage heeft vanochtend om 10:00 uur haar...

Atelierwoningen in Stokhasselt roepen verschillende reacties op

Sinds juni wordt ‘Square1’, de atelierwoningen in de wijk...

41% van de onbedoeld zwangere vrouwen geen anticonceptie gebruikt

“Wij zien inderdaad dat een groot aantal vrouwen geen...

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...