Opiatencrisis in Amerika is in Nederland niet voor te stellen

In een kinderdagverblijf in New York is afgelopen vrijdag een kind van 21 maanden overleden. Het kind had vermoedelijk de stof van het verdovende middel fentanyl ingeademd. Verder zijn er drie andere kinderen opgenomen in het ziekenhuis. De politie vermoedt dat een lege ruimte in het kinderdagverblijf werd onderverhuurd aan een drugsdealer. Het onderzoek loopt nog.

De Verenigde Staten kampt al jaren met een opiatencrisis. In 2022 zijn er in de Verenigde Staten bijna 110.000 mensen overleden aan opiaten, volgens het National Institute on Drug Abuse (NIH). Opiaten zijn sterke pijnstillers zoals oxycondon, morfine en fentanyl. Maar het gebruik van deze middelen gaat niet gepaard zonder risico’s.

In Nederland kan fentanyl alleen bij hevige pijn worden voorgeschreven door artsen, zoals bij kanker. Patiënten kunnen last krijgen van misselijkheid en obstipatie, maar verder wordt het gebruik goed gereguleerd door artsen. Albert Dahan, hoogleraar anesthesiologie/pijngeneeskunde, waarschuwt wel voor de risico’s bij fentanyl-neusspray. De neusspray kan tot een prettig gevoel leiden waardoor mensen verslaafd kunnen raken. “Er zit niet heel veel fentanyl in de neusspray maar artsen kunnen, bij de neussprayvorm, het gebruik bij patiënten minder goed controleren”, aldus Dahan.

Dahan vertelt dat we ons in Nederland geen zorgen hoeven te maken over een opiatencrisis: “In Nederland hebben we een beter zorgsysteem. We hebben goede dokters die begrijpen dat je fentanyl niet zomaar moet voorschrijven. Het probleem in Amerika kunnen we niet realiseren in Nederland.” De kans op verslaving is kleiner in Nederland. Het wordt maar voor een korte periode toegepast bij een patiënt en na de behandeling helpen artsen met het rustig afbouwen van het middel, legt Dahan uit. 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...