Meer of minder natuurrampen in 2024?

Publicatiedatum:

China wordt nu getroffen door hevig noodweer. NOS meldt 10 overledenen door tornado’s. China vreest voor nog meer hevige regenval en harde windstoten. In 2023 stond Libië onder water en Griekenland de hele zomer in vuur en vlam. Ook waren er bosbranden in Canada en Hawaï. Storm Daniel woedde agressief over meerdere delen van de wereld. Maar ondanks alle natuurrampen van 2023 is niet te voorspellen wat 2024 voor ons in petto heeft. 

Alle natuurrampen van 2023 in kaart gebracht:

Het Rode Kruis benadrukt dat we hoe dan ook ons schrap moeten zetten voor de toekomst: “Het is ramp op ramp op ramp, aan iedereen hulp bieden wordt zo steeds lastiger”, aldus Bastiaan van Blokland, persvoorlichter bij het Rode Kruis. “Als het droog is, is het heel lang droog en als het nat is, is het heel lang nat. Wanneer dit achter elkaar gebeurt, kan de droge grond geen water opnemen. Je krijgt landverschuivingen en modderstromen”, vertelt het Rode Kruis. Dit zijn oorzaken van natuurrampen. Gevolgen zijn verwoestingen, gewonden en overledenen. 

Volgens het Rode Kruis moeten we oplettend zijn voor de toekomst: “Een ramp ontregeld enorm veel. Het vraagt om steeds meer noodhulp. Zeker nu schaarste al zo’n groot thema is.” De vraag naar schoon water en voedsel wordt steeds groter. En na een natuurramp wordt dit een nog schrijnender thema in zulke gebieden. 

2024 wordt misschien helemaal geen rampjaar

Claudia Wieners, Universitair Docent Utrecht en klimaatfysicus, vertelt echter dat we helemaal niet zeker weten wat er in 2024 gaat gebeuren. “Rampen en stormen gebeuren ieder jaar, maar het is moeilijk te zeggen of deze door klimaatverandering volgend jaar erger worden. Dit komt doordat je klimaatverandering alleen kan bestuderen over meerdere jaren. Je kan dus niet voorspellen hoe het er over een jaar mee staat. We kunnen wel stellen dat met de opwarming van de aarde er meer rampen zullen plaatsvinden, maar of dat volgend jaar is of over tien jaar weten we niet.” Wieners vertelt dat het volgend jaar ook beter kan gaan, maar in 2027 weer veel slechter. 

Duidelijk is wel dat de natuurrampen omvangrijker zijn geworden. In Canada is nog nooit zo’n groot oppervlakte afgebrand en de cycloon in Oost-Afrika was de langst gemeten ooit. “Of dit echter door klimaatverandering komt, kun je niet per ramp zeggen”, aldus Claudia Wieners. 

El Niño

De natuurrampen van dit jaar kunnen ook worden toegeschreven aan de komst van het weerfenomeen ‘El Niño‘, legt Wieners uit: “El Niño warmt het water rond de evenaar op en kan over de hele wereld zorgen voor hogere temperaturen.” El Nino zou dus ook een verklaring kunnen zijn voor de extreme droogte in Canada en Griekenland.

Of El Nino erger wordt door klimaatverandering, is volgens Claudia Wieners nog volledig onbekend. “Het zou kunnen dat klimaatverandering El Niño versterkt. Het kan ook zijn dat beide elkaar juist verminderen. Hier weten we echt nog te weinig van af.” 

De gevolgen van El Niño zijn echter wereldwijd bekend. El Niño betekent het kerstkindje, wat wil zeggen dat de gevolgen het meest merkbaar zullen zijn in december. Het verschijnsel leidt vaak tot extreem weer en meer orkanen boven de stille oceaan. In Europa zijn de gevolgen van El Niño nauwelijks merkbaar. 

Desalniettemin wil het Rode Kruis mensen zo goed mogelijk beschermen en/of uitrusten voor een toekomst waarin ze geconfronteerd gaan worden met natuurrampen, zodat zij in ieder geval zichzelf en hun naasten kunnen beschermen. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

00:19:45

EyWeekly 12 april 2024

Het aantal daklozen in Tilburg neemt toe 

In 2023 waren er meer daklozen dan het jaar...

Binnenkort geen vlieg- en vleesreclames meer in Tilburg

Het initiatiefvoorstel om een verbod op fossiele brandstoffen- en...

Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor...