President Haïti vertrekt na aanhoudend bendegeweld

De Haïtiaanse president Ariel Henry treedt af. Dat maakte hij afgelopen nacht bekend via een videoboodschap. Sinds begin deze maand gaat zijn land gedrukt onder extreem bendegeweld, die eisten dat de president zou vertrekken.

In de video spreekt Henry het volk toe. Hij en zijn regering stappen op en maken plaats voor een transitie kabinet. De invulling daarvan wordt gemaakt na overleg met verschillende sectoren. De 74-jarige Henry zegt dat zijn regering per direct vertrekt als de interim-regering compleet is.

Het is al langere tijd onrustig in Haïti. Na de bestorming van de grootste gevangenis in het land, in de nacht van 2 op 3 maart, riep de regering de noodtoestand uit. Henry zat op dat moment in het buitenland. Hij sprak in Kenia over de inzet van een internationale troepenmacht die ingezet moest worden tegen de bendes. Na de geweldsuitbarsting kon de president niet terugkeren vanwege beschietingen rondom het vliegveld en landde hij in Puerto Rico, van waar hij sindsdien opereert.

Ariel Henry is sinds 2021 aan de macht in Haïti. In juli dat jaar werd zijn voorganger Jovenel Moïse vermoord in zijn woning. Hij beloofde destijds nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Die verkiezingen zijn er echter nooit gekomen.

Uitgelichte foto: EPA/SARAH YENESEL

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...