Rode Halve Maan komt in actie in rampgebied Afghanistan

Publicatiedatum:

Afghanistan is zaterdag opgeschrikt door zware aardbevingen. Het aantal slachtoffers staat inmiddels op 2500 en ruim 1300 huizen zijn ongenaakbaar verwoest. Het Rode Kruis biedt cruciale hulp, terwijl het redden van overlevenden prioriteit blijft. 

“Mensen zijn hun huis kwijtgeraakt en die moeten opgevangen worden. Er worden tenten opgezet en mensen worden voorzien van bijvoorbeeld dekens en keukengerei. Alles is weg, ze zijn heel erg geschrokken en hebben ook een luisterend oor nodig”, vertelt Nicole van Batenburg, persvoorlichter en specialist Afghanistan van het Rode Kruis. “Mensen zijn gewond. Het allerbelangrijkste is nu om zoveel mogelijk mensen onder het puin vandaan te halen.”

Veelzijdige hulp

De Rode Halve Maan, het Rode Kruis in Afghanistan, biedt in samenwerking met Afghaanse vrijwilligers de cruciale hulp die het gebied nu in deze vroege fase nodig heeft. “Er wordt medische én psychosociale hulp verleend. ’s Nachts koelt het enorm af in Afghanistan, dus zorgen wij voor slaapplekken om de mensen te beschermen tegen de kou. Naast dat we mensen opvangen en ondersteunen, helpen we ook met het zoeken naar vermisten. We gaan bij families langs en proberen op die manier in kaart te brengen om hoeveel mensen het daadwerkelijk gaat. Het land stuurt zelf ook veel hulpgoederen als zakken eten, rijst, brood, dadels en jam naar het rampgebied toe”, vertelt Nicole. 

Inzamelingsactie?

Eventuele inzamelingsacties worden pas ingezet als Afghanistan daarom vraagt. “De Rode Halve Maan moet beroep doen op het internationale Rode Kruis en onze zusterverenigingen in andere landen als ze een inzamelingsactie nodig vinden. Dan wordt er nagedacht over zo’n actie. Het is nu nog te vroeg om daar iets over te zeggen. Het is namelijk nog niet duidelijk hoe groot de omvang van deze ramp precies is”, aldus Nicole. De ramp bevindt zich nog in een vroeg en de komende dagen zal er meer duidelijk worden. 

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...