Rutte houdt stevig gesprek met Netanyahu in Israël

Publicatiedatum:

Demissionair premier Mark Rutte heeft maandag in Tel Aviv met de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit deed hij met de boodschap dat er ‘wijze’ keuzes gemaakt moeten worden in de volgende stappen tegen Hamas, zo meldt ANP.

Rutte meldde tijdens zijn bliksembezoek aan Israël dat hij het onder andere belangrijk vindt dat Hamas wordt uitgeschakeld, maar met zo min mogelijk burgerslachtoffers. Ook ging de Nederlandse premier het gesprek aan om het te hebben over de humanitaire noodhulp in de Gazastrook. Rutte wil dat daar meer ruimte voor komt, aangezien er nu overal in het gebied tekorten zijn. Verder is er ook nog gesproken over het risico dat het conflict ook overslaat naar andere landen. 

Op de agenda stond naast het bespreken van geweld en noodhulp, ook de vrijlating van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waaronder de 18-jarige Israëlisch-Nederlandse Ofir Engel. Eerder kreeg deze jongen al met spoed een Nederlandse nationaliteit. Dit in de hoop de kans op vrijlating te vergroten. 

Eerder contact

Rutte had zondag al telefonisch met Netanyahu gesproken. In dit gesprek vroeg hij voornamelijk om duidelijkheid over de 33-jarige Nederlandse vrouw Islam al-Ashqar, die zondag om het leven kwam in Gaza. 

Ook sprak hij met de presidenten van Egypte en Frankrijk, Al Sisi en Macron. Hierin werd gesproken over wat nodig is om de Palestijnse bevolking te helpen, om buitenlanders uit Gaza weg te krijgen en gegijzelden vrij te krijgen, zo meldt Rutte op X.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...