Rutte houdt stevig gesprek met Netanyahu in Israël

Demissionair premier Mark Rutte heeft maandag in Tel Aviv met de Israëlische premier Netanyahu gesproken over de oorlog tussen Israël en Hamas. Dit deed hij met de boodschap dat er ‘wijze’ keuzes gemaakt moeten worden in de volgende stappen tegen Hamas, zo meldt ANP.

Rutte meldde tijdens zijn bliksembezoek aan Israël dat hij het onder andere belangrijk vindt dat Hamas wordt uitgeschakeld, maar met zo min mogelijk burgerslachtoffers. Ook ging de Nederlandse premier het gesprek aan om het te hebben over de humanitaire noodhulp in de Gazastrook. Rutte wil dat daar meer ruimte voor komt, aangezien er nu overal in het gebied tekorten zijn. Verder is er ook nog gesproken over het risico dat het conflict ook overslaat naar andere landen. 

Op de agenda stond naast het bespreken van geweld en noodhulp, ook de vrijlating van gijzelaars die door Hamas worden vastgehouden, waaronder de 18-jarige Israëlisch-Nederlandse Ofir Engel. Eerder kreeg deze jongen al met spoed een Nederlandse nationaliteit. Dit in de hoop de kans op vrijlating te vergroten. 

Eerder contact

Rutte had zondag al telefonisch met Netanyahu gesproken. In dit gesprek vroeg hij voornamelijk om duidelijkheid over de 33-jarige Nederlandse vrouw Islam al-Ashqar, die zondag om het leven kwam in Gaza. 

Ook sprak hij met de presidenten van Egypte en Frankrijk, Al Sisi en Macron. Hierin werd gesproken over wat nodig is om de Palestijnse bevolking te helpen, om buitenlanders uit Gaza weg te krijgen en gegijzelden vrij te krijgen, zo meldt Rutte op X.

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...