Zaak George Floyd: agenten wederom voor de rechter

Vandaag begint het tweede proces tegen de politieagenten J. Alexander Kueng en Tou Thao. Beiden waren ze betrokken bij de fatale arrestatie van George Floyd. Inmiddels is het al ruim 3 jaar geleden dat de arrestatie plaatsvond. Hierbij kwam de 46-jarige Floyd om het leven. Maar wat gebeurde er ook alweer? We leggen het voor je uit.

Op 25 mei 2020 was op Facebook live te zien hoe een agent de 46-jarige Floyd werd gearresteerd. Later ging de stream viraal, werd wereldnieuws en kwamen andere beelden naar buiten, waaronder beelden gefilmd door bodycams (camera’s bevestigd op de borst van de politieagenten). Floyd werd ervan verdacht een nep twintigdollarbiljet te hebben gebruikt in een winkel.

Negen minuten lang

Op bodycambeelden van hoofdverdachte Derek Chauvin, die in december 2022 is veroordeeld tot 22,5 jaar cel, is te zien hoe hij arriveert op locatie. Op dat moment is er al een worsteling bezig tussen twee agenten en Floyd. Op andere beelden is te zien hoe hij, terwijl er veel wordt geschreeuwd, naar de grond wordt gewerkt. Vaag is er te verstaan dat Floyd zegt: “I can’t breathe.” Hij geeft dus aan moeite te hebben met ademen. Uiteindelijk wordt Floyd op de grond gelegd. Hij ligt op zijn buik, kort tegen een politieauto, met een knie op zijn nek. Herhaaldelijk geeft Floyd aan moeite te hebben met ademen en smeekt hij de politieagent om zijn knie van zijn nek te halen. Terwijl hij dit doet, geven de politieagenten aan dat hij rustig moet doen en zolang hij kan praten, er niks aan de hand is. Steeds meer mensen verzamelen zich en beginnen zich te bemoeien met de arrestatie. Ze zeggen dat ze Floyd moeten laten opstaan en in de auto moeten zetten. Ook hierop reageren de agenten dat het wel goed gaat zolang Floyd praat. Maar ook dat gebeurt enkele minuten later niet meer. Hoewel de zorgen van de omstanders toenemen, blijven de politieagenten rustig. Zo vragen omstanders om de hartslag van Floyd te controleren door middel van zijn pols. Na ongeveer negen minuten, als Floyd al ongeveer drie minuten niet reageert, wordt hij losgelaten. Maar Floyd is al buiten bewustzijn. Floyd werd nog gereanimeerd in de ambulance, maar zonder resultaat. Aangekomen bij het ziekenhuis is de 46-jarige George Floyd overleden.

Black Lives Matter

Het overlijden van Floyd ontketende de Black Lives Matter-beweging (BLM). BLM is een beweging die zich inzet voor de rechten van zwarte mensen en zich verzet tegen racisme gericht op zwarte mensen. Hoewel de beweging in de Verenigde Staten is ontstaan, heeft ze ook internationale steun gekregen. Dit resulteerde in protesten over de hele wereld. Ook in Nederland waren ze actief. Op 10 juli 2016 organiseerde de beweging in Amsterdam. Vierhonderd demonstranten hielden een zogeheten ‘sit-in-demonstratie’ op de Dam. Zo’n demonstratie is geweldloos. De demonstranten protesteerden tegen politiegeweld.

Veroordeling

Chauvin werd afgelopen december al veroordeeld, en vandaag begint dus ook het proces tegen J. Alexander Kueng en Tou Thao. Beiden assisteerden Chauvin bij de arrestatie van Floyd. Beide politieagenten werden in februari van vorig jaar ook al schuldig bevonden van het schenden van de burgerrechten van Floyd. ‘Volgens de rechtbank zijn de rechten van Floyd ontnomen door het niet ingrijpen toen Chauvin minutenlang zijn knie op de nek van Floyd zette,’ zo schrijft het ANP. Vandaag begint in Minneapolis (Amerika) dus het proces tegen de twee assistenten die worden vervolgd voor medeplichtigheid aan doodslag.


Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Daling aantal mbo-studenten: De Rooi Pannen meldt een stijging 

Het aantal mbo-studenten in Nederland is afgelopen jaar verder...

Brabants onderonsje eindigt zoals het begon

Het Brabantse onderonsje tussen Helmond Sport en FC Den...

Van Dale schrapt verkiezing ‘Woord van het Jaar 2024’: voor het eerst geen publiekelijke stemming

Van Dale Uitgevers heeft besloten de jaarlijkse Woord van...