Zwembaden passen zich aan voor cultuurverschillen: “Er mogen geen mannen in het pand aanwezig zijn”

Moslima’s die geen hoofddoek droegen vorige week in een enorm waterpark in Iran zorgde voor het sluiten van het pand. In Nederland hebben zwembaden ook regels omtrent geloofsovertuigingen. Er worden maatregelen genomen zodat iedereen van elke religie veilig kan komen zwemmen.

12-09-2023  – Meike van de Weerd

Moslima’s in Nederland willen net zoals anderen ook graag de mogelijkheid hebben om te zwemmen. Zwembaden maken voor hen goede afspraken. Zo mogen er geen mannen in het pand zijn op tijden dat moslima’s aan het zwemmen zijn. Er worden ook andere maatregelen genomen om ze meer privacy te geven. Moslima’s kleden zich om in aparte kledinghokjes en er is een gordijn om het zwembad heen, zodat ze niet zichtbaar zijn voor de rest van het zwembad.

“We hebben over onze aanpak nog nooit klachten ontvangen, maar zodra er iets is willen we daar wel van op de hoogte worden gesteld”, vertelt de zweminstructeur van Zwembad de Gelenberg in Afferden. Moslima’s mogen zelf bepalen hoe en op welke manier ze zich willen kleden tijdens het zwemmen. Ze kunnen zelf kiezen hoe ze willen zwemmen, bijvoorbeeld vrij baantjes zwemmen of zwemles van een vrouwelijke zweminstructrice.

Amnesty International heeft ook eigen standpunten omtrent deze kwestie. “Verplichte kledingvoorschriften, zoals die bij het waterpark in Iran, maken inbreuk op het recht van vrijheid van meningsuiting, religie en privacy”, laat een woordvoerder van Amnesty International weten. Ze zetten zich in voor ongelijkheid en discriminatie voor diverse landen en vinden dat eenieder het recht heeft om zelfstandig keuzes te mogen maken. “Amnesty International meent dat het aan elke individuele vrouw zelf is om, vrij van dwang en druk, te bepalen of, en zo ja op welke wijze, zij uiting wil geven aan haar mening, of godsdienstige of levensbeschouwelijke overtuiging. Dat recht is gegarandeerd in internationale mensenrechtenverdragen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Jongeren in Kenia protesteren op straat tegen nieuwe belastingregels

In Kenia gaan jongeren massaal de straat op om...

Japan wil prijzen verhogen voor toeristen om overlast tegen te gaan

De klachten over drukte en ongepast gedrag nemen toe...

Oekraïense energienet voor de zevende keer in drie maanden gebombardeerd

In de nacht van 20 juni hebben Russische raket-...