Man of beer? Is er een ‘juist’ antwoord?

Het internet is weer een wat-lijkt-wel eindeloze discussie rijker geworden. In een virale TikTok-video worden acht vrouwen op straat geconfronteerd met een hypothetische vraag. ‘’Zou je liever alleen vast in het bos willen zitten met een man of met een beer?’’, luidde de vraag. Zeven van de acht gaven aan voor de beer te kiezen. De vraag ging al snel de ronde over heel het internet waarbij veel vrouwen uitleggen waarom ook zij voor de beer zouden kiezen. Veel mannen zijn verontwaardigd van het feit dat zoveel vrouwen zo weinig vertrouwen hebben in hen. Is er een kern binnen deze discussie die we missen te zien?

Bekende gender-verdeeldheid

In hun uitleg dat ze de beer kiezen, koppelen de vrouwen terug naar nare ervaringen die zij hebben meegemaakt met mannen en dat zij deze het liefst nooit nog een keer willen meemaken. Veel van deze ervaringen zijn seksueel die ook soms volgden tot aanranding of verkrachting. Met een beer weet je wat je kan verwachten; een man is veel onvoorspelbaarder. Dat is het hoofdstandpunt. Een beer zou je een snelle dood geven terwijl een man je vernedert en je ermee laat leven.

Veel mannen zijn van mening dat de afweging tussen man of beer helemaal niet zo moeilijk zou moeten zijn, omdat niet iedere vent op aarde een verkrachter, manipulator of betaster hoeft te zijn. De kans dat je vast komt te zitten met een normale man in het bos, die je respectvol behandelt is veel groter dan dat je er met een engerd komt te zitten. Door het feit dat vrouwen kiezen voor de beer worden alle mannen in hetzelfde schuitje gezet als deze vreselijke mensen, en dat is beledigend voor hen. Ook komt er bij kijken dat zelfs al zou je een agressieve man in het bos tegenkomen, je eerder van hem zou winnen dan van een reusachtige beer.

Emotie vs. Logica

Sommige mensen (zowel mannen als vrouwen) op het internet hebben de hypothetische vraag dieper geanalyseerd en zijn tot een subjectieve bevinding gekomen waarom het voor zo veel verdeeldheid zorgt. De reden dat er geen duidelijk antwoord is, is omdat het een vraag is die emotie tegenover logica zet. Het logische antwoord is de man; mannen hebben gelijk dat de slechte mannen niet hen hoeven te representeren en dat je waarschijnlijk een normale guy tegenkomt in het bos.

Maar vrouwen zijn ook absoluut in hun recht om te kiezen voor de beer, want hun ervaringen ZIJN echt en ze zijn in hun recht om zorgen te hebben over het andere geslacht. Als mensen moeten we ten allen tijde logisch kunnen handelen, maar emoties zijn een heel menselijk iets en ze negeren is ook niet… logisch.

Het punt

Zou de vraag dan anders geformuleerd moeten worden? ‘’Verkrachtende, betastende, manipulatieve etc. man of beer?’’. Daarmee wordt het stukje onzekerheid over mannen weggehaald en hoeven de nette mannen zich niet aangesproken te voelen. Maar daar zou volgens velen ook het punt van de discussie mee verloren gaan.

Het punt is volgens vele vrouwen bewustwording. Het punt van de discussie zou niet zijn ‘’beren zijn beter dan mannen’’, maar eerder ‘’een heel groot gedeelte van alle vrouwen krijgt te maken met nare situaties door mannen’’. De maker van de originele TikTok-video bevestigde dit punt ook in een nieuwere video, waarin hij vertelde dat hij wist dat de 8 vrouwen bijna allemaal de beer zouden kiezen en het eigenlijk nooit een echte would-you-rather vraag was. Hij wilde er eigenlijk mee laten zien dat heel veel vrouwen (en dus ook willekeurige vrouwen op straat) ervaringen hebben en observaties van de wereld maken waar mannen niet of minder bekend mee zijn en dat de video dus eigenlijk diende als een soort openbaring voor mannen.

Voel je niet te snel aangevallen

Wat belangrijk ook is om te onthouden, is dat mannen gelijk hebben dat niet iedere man net zo slecht is als de andere en dat iedereen een slecht persoon is. MAAR als jij als nette, keurige vent hoort dat een vrouw de slechte mannen wantrouwt, dan moet je naar mijn mening ook niet handelen alsof je je aangesproken voelt. Als jij echt 100% zeker een vrouw nooit iets hebt misdaan of van plan bent dat te doen, dan is er ook geen reden dat jij je aangesproken hoeft te voelen. Als je dat wel doet, dan zegt dat toch misschien wat meer over jezelf dan je denkt.

Ik schrijf deze column vanuit een heel bevoorrecht perspectief: ik ben zelf een man, dus ik weet niet hoe het is om te leven als vrouw en ik weet dan ook niet tot nauwelijks hoe het is om onrecht te voelen vanwege mijn gender. Ik kan wel nog steeds aannemen dat mensen die over je grens gaan vreselijk is om mee te maken en ook dat vrouwen zeker niet liegen over hoe vaak het bij hen gebeurt. Ook kan ik aannemen dat trauma’s hebben een effect zal hebben op je manier van denken en dat je het niet als iets kleins kan afblazen. Moet ik dan alle logica weggooien om rekening te houden met de ervaringen en emoties van een ander? Niet per sé, naar mijn mening.

Vertrouwen opbouwen

Waar het op neerkomt is slechts één woord: vertrouwen. Terugkomend op het punt van de discussie, bewustwording; of het ons mannen nou aanstaat of niet dat zo veel vrouwen voor de beer kiezen: het zegt wel wat. Ik zou heel graag willen dat iedere vrouw voor de man kiest in het scenario, omdat je van een beer nou eenmaal kan verwachten dat de interactie eindigt met wonden of de dood. We hebben liever dat mensen kiezen voor het leven toch?

Het is aan de mannen om genoeg vertrouwen op te bouwen voor de vrouwen om voor hun te kiezen in plaats van de beer en het is aan vrouwen (ook met trauma’s) om vertrouwen te krijgen in mannen. Of we het nou willen of niet: we delen de wereld met elkaar en door elkaar te blijven pijn doen wat leidt tot wantrouwen wat leidt tot verdeeldheid, worden dingen nooit beter. Het is aan onszelf die cirkel proberen te verbreken.

Nog een andere column lezen? Klik hier en vergeet ons niet te volgen op Instagram!

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...