De uitgeblazen trend door de jaren heen: waar ging het mis?

Ah, de moderne man. Vroeger paradeerde hij met een sigaret tussen zijn lippen, met een stoer imago en een vleugje mysterie, rechtstreeks uit een oude misdaadfilm. Maar nu? Nu is hij gewapend met een vape, klaar om ieder moment een wolk van ananas-mango damp uit te blazen. Het is alsof James Dean ineens besloot dat hij liever een wandelende snoepwinkel wilde zijn.

Hoewel het voor sommige mensen een beter alternatief is voor roken, is het gebruik van de e-sigaret, vooral door mannen, niet altijd even aantrekkelijk. Dit gaat niet alleen om het uiterlijk van de vape of de geur, want iedereen weet dat dat er bijzonder uit ziet. Maar er komt ook een stukje verantwoordelijkheid over je gezondheid en volwassenheid bij kijken.

In de 16 eeuw wordt roken geïntroduceerd als een geneeskrachtig middel tegen de pest, maar pas tijdens de Eerste Wereldoorlog wordt de sigaret populair. De populariteit van de sigaret ontstond bij soldaten die het middel gebruikte om hun honger te stillen en zichzelf te kalmeren. Ondanks groeiend bewijs van de schadelijke effecten groeit de tabaksindustrie in de jaren 50 en 60, gedreven door een sexy imago. Denk bijvoorbeeld aan de reclame van de Marlboro Man: een hardwerkend, stoer figuur uit reclames van het Amerikaanse merk Marlboro.

Maar wat is er nu eigenlijk het imago van de man die een vape gebruikt? Het is een fascinerende transformatie. De Marlboro Man is vervangen door de Ananas-Mango Man. Waar de sigaret vroeger geassocieerd werd met een sexy imago, lijkt de vape een ander effect te hebben. Stel je voor: je staat op een festival en daar is hij, de man van je dromen, die dan vervolgens een wolk van framboos-watermeloen damp uitblaast alsof hij een rondlopende snoepwinkel is. Dat klinkt niet bepaald aantrekkelijk, toch?

Uit cijfers van het CBS bleek dat het aantal rokers in 2022 is gedaald met 1,5% ten opzichte van een jaar daarvoor. Van 20,6% naar 18,9%. Tegelijkertijd is het gebruik van de e-sigaret in dezelfde periode verdubbeld. Namelijk van 1,4% naar 2,8%. Deze toename is waarschijnlijk voor een groot deel te danken aan het idee dat vapen minder schadelijk zou zijn dan roken. Wetenschappelijk onderzoek ondersteunt dit dee enigszins. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) stelt dat e-sigaretten minder schadelijk zijn dan traditionele sigaretten, maar het is natuurlijk niet helemaal zonder risico’s.

De langetermijneffecten van vapen zijn nog niet volledig bekend. De e-sigaret bevat verschillende schadelijke stoffen waaronder nicotine, propyleengycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen die potentieel schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid.

Misschien is het tijd om het rokerige charme van vroeger los te laten en de fruitige toekomst te omarmen. Of misschien kijken we gewoon toe en lachen we krampachtig, terwijl de moderne man zijn innerlijke snoepwinkel ontdekt. In ieder geval, bedankt voor de overdreven zoete geuren, mannen. We kunnen het festivalterrein nu gelukkig wel makkelijk vinden, door het volgen van de mix van tropische fruit geuren en axe deoderant komen we er wel.

Foto: ANP / Koen van Weel

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Trein vertraagd? Super simpel (gratis) geld claimen bij NS

Wist je dat je een vergoeding kunt krijgen als...

Oorlogsdagboek onthult vliegtuigbom

Ze liggen door het hele land: onontplofte bommen uit...

Nieuwe Strøming in Rooftopbars

Het is weer tijd voor een splinternieuwe hotspot in...

Eindhovense lichtjesroute: lichtstad verlicht door milieubewuste lamp

De lichtjesroute is een van de belangrijkste evenementen in...