Russische aanval op Nederland niet realistisch

Publicatiedatum:

Anton Gerashenko, een adviseur van het Oekraïense ministerie van binnenlandse zaken, heeft een fragment van een Russische propaganda-televisieprogramma gedeeld op X, voorheen Twitter. In het programma hadden de gasten het over een aanval op de Nederlandse olieraffinaderijen. Ilya Shcharbitski, voorzitter van Mara, de vereniging van Belarussen in Nederland, zegt dat een daadwerkelijke aanval onwaarschijnlijk is.

Nederland zou volgens een gast in de show een goed doelwit zijn, omdat er een aantal olieraffinaderijen dicht bij elkaar staan. Hij heeft het over de vijf olieraffinaderijen in de haven van Rotterdam. Toen er gesuggereerd werd dat Nederland een perfect doelwit zou zijn, lachte de gast en reageerde hij met: “ Ik wil gewoon meteen een cirkel tekenen’’. Waarmee hij doelt op het aanvallen van Nederland.

Ilya Shcharbitski, voorzitter van mara, de vereniging van Belarussen in Nederland, zegt dat er geen directe dreiging is, maar hij zich wel zorgen maakt: ‘’Ik maak me wel zorgen dat dit nu het gesprek is, dit weerhoudt ons te gaan kijken naar oplossingen.’’ In het programma worden wel vaker omstreden uitspraken gedaan, maar volgens Shcharbitski is dit om  een angstcultuur te creëren. Ilya zegt ook dat het voor Rusland een zo goed als onmogelijke opgave is om Europa aan te vallen. ‘’Ze hebben het nu al moeilijk met Oekraïne, laat staan dat heel Europa zich op Rusland stort.’’

Nederland is niet het enige land dat besproken wordt in het programma. ‘’Deze week is het Nederland, volgende week Duitsland en de andere keer weer Frankrijk.’’ Volgens Ilya willen ze er zo onder andere voor zorgen dat Europa geen wapens meer levert aan Oekraïne.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...