President Oekraïne spreekt Nederlandse studenten toe

Dinsdag 12 september spreekt president Volodymyr Zelensky via een livestream de Nederlandse studenten toe. “De vrijheid om ja en nee te zeggen, gun ik iedereenDit is iets waar wij hard voor aan het vechten zijn,” vertelt de Oekraïense president.

Er klinkt een luid applaus via de livestream vanuit de Wijnhaven in Den Haag. In de zaal zitten studenten en docenten. Dit evenement is georganiseerd door Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool. Als eerst opent Jaap de Hoop Scheffer, hoogleraar internationale betrekkingen en diplomatiek, de livestream. Hij vertelt over zijn eigen mening over de Nederlandse steun aan Oekraïne. De Hoop Scheffer benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen solidair blijft aan Oekraïne: “Wij mogen onze vrede en vrijheid niet voor lief nemen. Ik dacht na de val van de Berlijnse muur dat het woord oorlog van het Europese continent verdwenen zou zijn. Rusland dacht daar anders over.”

“Op dit moment worden er in Oekraïne vrouwen verkracht. Ouders worden gescheiden van hun kinderen en soldaten sterven op het slagveld,” gaat De Hoop Scheffer verder. Maar als president Zelensky aan het woord komt, legt hij de focus vooral op de Nederlandse student. Iedereen moet hun eigen pad volgen en hun eigen keuzes maken, is de boodschap van de toespraak. 

Onderliggende gedachte

Maar het doel van deze toespraak is niet iedere Nederlandse student een hart onder de riem steken. De reden dat Zelensky hier tijd voor maakt is ook niet zijn liefde voor Leiden. “Politici maken keuzes. In Zelensky’s strijd tegen Rusland past deze keuze. Hij ging daarom in op het verzoek van Universiteit Leiden en de Haagse Hogeschool.” André Gerrits, hoogleraar International Studies and Global Politics, legt dit uit. En andersom zijn de lieve woorden van Zelensky ook niet de reden dat Nederland Oekraïne steunt. “Rusland schendt de soevereiniteit van een Europees land en dit gedrag kunnen wij en mogen wij niet accepteren,” aldus hoogleraar Gerrits.

Dit is niet de eerste keer dat de Oekraïnse president studenten toespreekt. Hij deed dit eerder ook in Duitsland, Frankrijk en de Verenigde Staten. “Alles wat Zelensky doet is om steun bij andere landen te halen”, legt hoogleraar Gerrits uit. Dit zegt Zelensky zelf in zijn toespraak: “We moeten samen werken om vrijheid voor iedereen te kunnen garanderen.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...