Toename gebruik 3-MMC onder kwetsbare jongeren

Publicatiedatum:

Het gebruik van de synthetische designerdrug 3-MMC is toegenomen onder kwetsbare jongeren, ondanks het verbod op de drug in 2021. De jongvolwassenen kampen vaak met een moeilijke thuissituatie, of zijn al verworven in het criminele circuit. Dit blijkt uit onderzoek van de Hogeschool van Amsterdam (HvA).

Het aantal kwetsbare jongeren die de drug, ook wel eens poes genoemd, nemen is vergeleken met de vorige meting van de HvA opgelopen. Ook nemen de jongeren steeds hogere doseringen.  

Dit bevestigt ook jongerenwerker Hidde van der Linden. “Je merkt dat er een nasleep van corona is, jongeren hebben jarenlang binnen gezeten. Hierdoor hebben ze sociaal contact gemist, en durven ze minder snel om hulp te vragen als ze het moeilijk hebben.” Deze kwetsbare jongeren grijpen volgens hem dan naar drugs als 3-MMC. Deze zorgt er namelijk voor dat er een geluk hormoon vrij komt in de hersenen. “Als je ongelukkig bent is de drang om dan meer bij te nemen sterker.”

Verder is 3-MMC een relatief goedkope drug. “Waardoor het makkelijk en snel verkrijgbaar is, daardoor nemen jongeren ook al snel een hogere dosis.” Dat de drug relatief goedkoop is zorgt er voor dat hij over het algemeen sneller uitwerkt, omdat er dan een minder hoge dosis actieve stoffen in zit. Dit zorgt er ook voor dat jongeren meer nemen.”

Ook heerst er volgens Hidde een bepaalde cultuur vanuit sociale media. “Ze zijn op zoek naar het snelle geld, en een bepaalde status om erbij te horen.” Een makkelijke manier om snel aan geld te komen, is dus het criminele circuit. “Kwetsbare jongeren worden dan vaak ingezet als een loopjongen.” Omdat ze dus al contacten hebben met bijvoorbeeld dealers

Als je als kwetsbare jongere verslaafd bent aan 3-MMC kun je terecht bij Preventiewerk Jeugd. “Wij voeren gesprekken met deze jongeren en kijken vervolgens wat nodig is.” Dit kan bijvoorbeeld een doorverwijzing zijn naar Novadic. Ook wordt er gekeken naar het aanpakken van de oorzaken van de verslaving. “We proberen ze een ander perspectief te geven. En laten zien dat ze altijd tegen iemand over hun problemen kunnen praten. Daar zijn wij voor.” Ook kunnen de jongeren in deze gesprekken spreken met ex-verslaafden.

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...