Ongehoord Interview: de problemen bij Boeing

Publicatiedatum:

Het blijft rommelen bij vliegtuigenmaker Boeing. Een toestel verloor afgelopen zondag tijdens het opstijgen de motorkap. Het Amerikaanse bedrijf is sinds de start van 2024 al regelmatig negatief in het nieuws geweest. Dat begon op 5 januari, toen een Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines tijdens een vlucht een nooddeur verloor. Sindsdien volgden meerdere incidenten.

De recente incidenten zijn een hard gelag voor Boeing, dat al jaren in slecht weer verkeerd. Het bedrijf kende tijdens de coronapandemie zoals de meeste vliegtuigbouwers moeilijke tijden, doordat het vliegverkeer wereldwijd door lockdowns geregeld stil kwam te liggen. Ondertussen moest de nieuwe CEO, Dave Calhoun, het vertrouwen van luchtvaartmaatschappijen en consumenten in Boeing herstellen.

In het afgelopen jaar krabbelde Boeing verder op. De omzet was na drie magere jaren door corona weer op het niveau van daarvoor. Wel leed het bedrijf over 2023 2,2 miljard dollar verlies, maar dat was vergeleken met het jaar daarvoor, toen het verlies bijna vijf miljard was, een flinke verbetering. Boeing leek de boel daarmee weer op de rit, of in de lucht te hebben.

Losse bouten

Tot 5 januari. Een Boeing 737 MAX 9 verliest tijdens de vlucht een paneel van een nooddeur. De druk in de cabine valt weg. Niemand raakt (ernstig) gewond en de piloten kunnen een noodlanding maken, maar de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Administration (FAA) start wel een onderzoek.

Het gat in de romp van de Boeing 737 MAX 9 van Alaska Airlines. EPA/NTSB HANDOUT

Bij controles van andere toestellen van het MAX 9 type worden door United Airlines losse bouten gevonden. De luchtvaartmaatschappij spreekt in een statement over vergelijkbare situaties als bij het vliegtuig van Alaska Airlines. Ze vonden bijvoorbeeld bouten die ‘extra moesten worden vastgedraaid’. Dat lijkt me wel about time om dat te doen.

In maart ging het in korte tijd nog twee keer mis met een Boeing. Eerst verloor een toestel van United Airlines bij het opstijgen één van de wielen. Acht dagen later ontdekte men na de landing van een ander vliegtuig van dezelfde maatschappij dat er een paneel ontbrak. Waarschijnlijk verloren tijdens de vlucht. De kans dat je in de Verenigde Staten geraakt wordt door een vallend Boeing-onderdeel is ondertussen bijna groter dan dat er een vogel op je poept.

Afgelopen week kwamen daar nog twee incidenten bij. Op donderdag ontstond vlak voor vertrek brand in een motor door oververhitte remmen. En op zondag verloor een Boeing tijdens het opstijgen de motorkap, die vervolgens de vleugel beschadigde. Bij het incident en de noodlanding die volgde, raakte niemand gewond. Het is wel het vierde onderdeel dat een Boeing verloor in evenveel maanden tijd. Daarmee presteert het bedrijf net zo slecht als Ajax sinds de winterstop.

Financiële gevolgen

Door de slechte publiciteit krijgt Boeing financieel zware klappen. Of om maar met de nooddeur uit de lucht te vallen, het gaat dramatisch. Op de beurs zakte de waarde van een aandeel van het bedrijf met meer dan een kwart, ondertussen  een daling van 30% sinds 1 januari dit jaar. Voor het eerste incident, met de nooddeur, betaalde Boeing een schadevergoeding van 160 miljoen dollar aan Alaska Airlines. Verder verwacht het bedrijf door de commotie en vertragingen in de productie en levering van vliegtuigen een verlies van 4 tot 4,5 miljard dollar in het eerste kwartaal van 2024.

Enkele dagen nadat de bekendmaking van die cijfers, kondigde Dave Calhoun aan aan het eind van dit jaar op te stappen. Terugkijkend is zijn periode niet bepaald een daverend succes geweest. Eerder vertrokken al enkele andere bestuursleden en de man verantwoordelijk voor het ‘737 MAX’ programma.

Om de geldproblemen op te vangen, wordt creatief gedacht over manieren om extra inkomsten te genereren. Zo spraken we voor onze rubriek ‘Ongehoord Interview’ een Boeing die sinds kort ook pakketjes moet bezorgen.

Foto: EPA/Yoan Valat

+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rattenplaag en onrust: buurtbewoner laat spoor van chaos achter 

In een normaal gesproken rustige buurt in de gemeente...

Nederlandse schrijvers en journalisten pleiten in petitie voor een staakt het vuren in Gaza

Het geweld in de Gazastrook blijft doorgaan en veel...

Ondanks gewonnen rechtszaak gaat Efteling nog niet uitbreiden

De Efteling heeft de rechtszaak over het bezoekersaantal, dat...