Justice for Sanda Dia – Solidariteitsprotest in Den Haag 

Op woensdag 7 juni vindt een solidariteitsprotest plaats voor de overleden Sanda Dia. Dat schrijft burgerbeweging Zwart Manifest op hun Instagram. Er wordt opgeroepen om tussen 14:30 en 15:30 te verzamelen bij de Belgische ambassade in Den Haag, om steun te betuigen aan familie en geliefden van Sanda, en aan ieder ander wie dit raakt.  

Gedurende het uur zullen verschillende sprekers, waaronder studenten en mensen uit de gemeenschap, het woord nemen. Er wordt een minuut stilte gehouden ter nagedachtenis aan Sanda, waarna een krans zal worden gelegd. Iedereen wordt verzocht een roos of andere bloemen mee te nemen.  

In 2018 kwam Sanda Dia op 20-jarige leeftijd om het leven door fysieke mishandeling als gevolg van een dertig uur durende ontgroening. Achttien leden van de Leuvense Studentenclub Reuzegom werden hiervoor twee weken geleden veroordeeld tot werkstraffen van tweehonderd tot driehonderd uur en ze kregen geldboetes tot vierhonderd euro. In België, maar ook in andere landen zoals Nederland, reageren mensen geschokt op de uitspraak. Honderden demonstranten zijn in de afgelopen weken de straat opgegaan om te demonstreren tegen het Belgische rechtssysteem en de ‘giftige’ studentencultuur, maar ook tegen racisme.  

Verschillende grote namen vragen aandacht voor het protest. Zo plaatste Tim Hofman (Insta: @debroervanroos) dinsdag een oproep om aanwezig te zijn bij het protest van 7 juni. Ook Extinction Rebellion, een internationale, activistische beweging, laat van zich horen. Zij schrijven op Instagram: “Een mensenleven is meer waard dan 400 euro. We verzetten ons tegen racisme en de giftige witte studentencultuur die geweld aanmoedigt, zowel in België als in Nederland. Met onze aanwezigheid willen we aan de familie van Sanda laten zien dat zij niet alleen staan en eisen we gerechtigheid van de Belgische overheid voor Sanda Dia.” 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55