De avontuurlijke klim in Den Bosch: “Dit maken wij nooit meer mee.”

Wie geen hoogtevrees heeft, kan de komende maanden iets bijzonders meemaken. De leien van de Sint-Janskathedraal worden vervangen, waardoor het 50 meter hoge dak openbaar is voor publiek. Maartje Remmers, woordvoerder Stichting Nationaal Monument Sint-Jan, vertelt meer over deze zeldzame gebeurtenis die tot eind januari open zal zijn.

Hoe bijzonder is het dat mensen de kathedraal op kunnen?

“Dat is heel bijzonder, omdat de constructie die nodig is om de avontuurlijke klim mogelijk te maken over het dak heen is. Dat kan alleen maar op het moment dat de leien vervangen moeten worden. Dat gebeurt eens in de tachtig à honderd jaar, dus dat is echt een unieke gelegenheid. Het is nu, of pas weer over honderd jaar: dat maken wij dus nooit meer mee.”

Waarom mogen bezoekers het dak eigenlijk op?

“Zeven jaar geleden, tijdens het Jeroen Boschjaar hier in de stad, hebben wij een rondleiding door de dakgoten gedaan. Dat was een enorm succes: 125 000 mensen kwamen daarop af. Daarna hebben wij nog vaak de vraag gekregen of dit weer mogelijk is. Dus met die gedachte van succes is een deel van het dak al gerestaureerd, terwijl het grote deel, het schip, nog gedaan moet worden. We laten bezoekers er eerst op omdat de steiger toch altijd schade achterlaat. Dat kan daarna weer netjes gerestaureerd worden.”

Waarom laten jullie mensen betalen voor toegang?

“De restauratie kost veel geld en uiteindelijk is dit een fondswervende activiteit. Zie het dus als elke andere sponsoractie waarbij je lootjes kan kopen, kan hardlopen of wat dan ook. Voor dit project is deze insteek gekozen, waardoor de donaties van de tickets nagenoeg één op één aan het restauratiefonds ten goede komen.”

Hoe is er voorbereid op het openen?

“Het moet natuurlijk veilig zijn, daarnaast moet de eigenaar van het pand het ook oké vinden. Je hebt te maken met de brandweer en het moet financieel haalbaar zijn. De steigers waren sowieso nodig om het dak te restaureren, dat was ons uitgangspunt. Ze zijn wel een beetje aangepast omdat niet alleen bouwvakkers, maar ook het grote publiek eroverheen moet lopen. We moesten gidsen en gastheren regelen, daarvoor we hebben Kring Vrienden en de Blauwe Engelen betrokken. Zij waren gelukkig heel enthousiast.”

Bezoekers stonden voor gesloten deuren, hoe kan dat?

“Per kwartier kunnen slechts vijftien mensen naar boven. Op dag één, bij opening, waren gelijk al heel veel kaartjes verkocht. De Bosschenaren zagen de stijgers gebouwd worden en hadden al kaartjes gekocht. Vanaf de eerste dag hadden we al enorm veel media-aandacht, wat heel fijn is: het NOS journaal berichtte er direct over. Het is nu zo bekend in Nederland, dat we heel veel bezoekers hebben. Het heeft dus te maken met heel veel publicitaire aandacht, het is heel bijzonder, maar ook dat er geen duizenden mensen tegelijkertijd naar boven kunnen.”

Wat is de reactie van mensen als ze naar beneden komen?

“Unaniem heel enthousiast. Je kunt zien hoe mooi gedecoreerd en gedetailleerd de kerk is gebouwd, ook op hoge hoogte. De oudste delen van de kathedraal zijn al achthonderd jaar oud en mensen zijn er erg van onder de indruk hoe mooi het gebouwd is. Het is natuurlijk voor veel mensen heel leuk om hun oude school of geboortehuis weer te zien. In de verte kun je de Efteling zien, dat is ook grappig voor mensen als ze de Pagode ineens omhoog zien komen. Dus dat eigenlijk: heel enthousiast.”

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark

Rammstein veroverd Nijmegen met explosief concert in het Goffertpark.

EK-voetbal is een droom voor gokkende jongeren

Het EK-voetbal is weer gaande en daarmee worden wetjes...
00:24:55