OM eist drie jaar cel tegen Ali B

Ali B wordt verdacht van vier zeden feiten. Tijdens de derde dag van de rechtszaak tegen de rapper heeft het OM een celstraf van drie jaar geëist. 

Gedurende de tweede dag werd een nieuwe getuige gehoord waardoor er vertraging opliep. Vandaag was het de beurt aan de officier van justitie (OvJ) en de advocaat van Ali B, Bart Swiers, om te spreken in de rechtbank.  “Deze zaak laat zien dat ongeacht de positie van de verdachte, grensoverschrijdend gedrag niet wordt getolereerd”, aldus de officier tijdens het requisitoir. De zaken waar hij van verdacht wordt, werden nog eens opgenoemd en ook de verklaring van de nieuwe getuige.

Aanklacht
De OvJ zegt dat Naomi, het meisje dat tijdens het schrijverskamp verklaart aangerand en verkracht te zijn, geen reden heeft om te liegen omdat ze niet op zoek is naar geld en zelf ook lijdt aan imagoschade door deze zedenzaak. De openheid van Jill Helena tijdens haar verklaring vindt het OM ook erg belangrijk. Het openbaar ministerie schetst een beeld dat de rapper toeslaat op de vermeende slachtoffers: “Vaak als ze afhankelijk van hem zijn en niet weg kunnen gaan.” Ellen ten Damme, het derde vermeende slachtoffer is zelf niet aanwezig geweest tijdens de rechtszaken, maar haar verklaring wordt “consistent en gedetailleerd” genoemd. Ali B zou naar haar hotelkamer zijn gekomen en zijn broek uit hebben gedaan. Daarna zou hij hebben geprobeerd om haar te penetreren. Zij duwde hem een paar keer van haar af. 

“De genoemde feiten zijn strafbaar. De verdachte is strafbaar”, zegt de officier van justitie. Ali B neemt geen verantwoordelijkheid vindt het OM: “Hij zoekt de schuld buiten zichzelf.” De OvJ sluit de aanklacht af met de eis voor een onvoorwaardelijke celstraf van drie jaar. 

Pleidooi advocaat Ali B
De advocaat van Ali B, Bart Swier, hield een pleidooi van 115 pagina’s. Hij heeft na zijn pleidooi algehele vrijspraak gevraagd. Deze vraag komt voort uit verschillende weerleggingen die de advocaat heeft gedaan. Over de verklaring van Ellen ten Damme zegt hij dat hij dit “bizar summier” vindt, omdat zij niet meer kon herinneren wat de rapper aan had op dat moment en ook niet hoe zijn penis eruitzag. 

De advocaten van de drie vrouwen kwamen ook nog om de beurt aan het woord. De Jager, advocaat van Naomi, richtte zich tot Ali B in haar laatste woorden: “Als het gaat om gerechtigheid heeft hij nog veel te leren.” 

Laatste woorden
Het OM en de verdediging van de rapper kwamen nogmaals aan het woord, waar er weer gereageerd werd op de verklaringen en wiens mening en ondervindingen weer naar voren kwamen. Tot slot sprak Ali B zelf nog. “Ik heb niks voorbereid en ik wil niet dat mijn emoties worden meegerekend” zei hij geëmotioneerd. Hij vond het moeilijk om iets te zeggen omdat de ene helft van het land hem als monster ziet en de andere helft de vrouwen voor leugenaars uitmaakt. De rapper heeft geen vertrouwen in de waarheidsvinding van de politie en ziet de rechter als zijn ‘laatste hoop’. Het verzoek volgde nogmaals om in gesprek te gaan met de vrouwen.

Uitspraak
De uiteindelijke uitspraak van het OM zal zijn op vrijdag 12 juli om 13.00 uur.

Wil je meer artikelen van de Nieuwsmakers lezen? Klik hier om al de artikelen terug te lezen en volg ons ook op Instagram! 

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Leven zonder alcohol: “De 0.0 lifestyle zou minstens net zo normaal moeten zijn”

Een drankje erbij is heel normaal toch? Maar wat als dat helemaal niet zo hoeft te zijn.

Fabrikant van statiegeldmachines TOMRA verspreidt desinformatie 

In 2029 moet negentig procent van alle statiegeldproducten worden...

Eindhoven lanceert ‘Stop Intimidatie’-app om straatintimidatie aan te pakken

Straatintimidatie is een probleem dat wereldwijd voorkomt en vooral...