Veroordeling Jos B. na 25 jaar definitief

Publicatiedatum:

De veroordeling van Jos B. blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad op dinsdagmiddag besloten, nadat beide partijen hebben geklaagd over de uitspraak van het hof. “Hiermee staat de veroordeling vast en komt er een definitief einde aan de strafrechtelijke procedure’, aldus de Hoge Raad.

Wel besloot de Hoge Raad dat Jos B. een strafkorting krijgt van drie maanden, vanwege de lange procedure.

In cassatie

In 2022 werd B. veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf, wegens vrijheidsberoving, ontucht en het doden van de 11-jarige Nicky Verstappen. Tegen deze uitspraak ging niet alleen Jos B., maar ook de ouders van het slachtoffer in cassatie bij de Hoge Raad. Wanneer iemand in cassatie gaat, wordt er door de hoogste rechter beoordeelt of de lagere rechter het recht goed heeft toegepast op de vastgestelde feiten.

Jos B. probeerde met zijn klachten ervoor te zorgen dat de uitspraak van het hof vernietigd zou worden. Deze klachten waren gericht op het ontbreken van bewijs van doodslag, vrijheidsberoving en ontucht en kinderporno. Verder is er ook nog een klacht tegen het niet voeren van verder DNA-onderzoek.

Ook de ouders van Nicky hebben klachten ingediend, namelijk tegen de afwijzing voor het vergoeden van hun reiskosten. De Hoge Raad heeft besloten dat alle klachten onterecht waren en dat de lagere rechter goed heeft gehandeld.

Definitief einde

De 11-jarige Nicky verdween in de nacht van 9 op 10 augustus, nadat hij op jeugdkamp was op de Brunssummerheide. De volgende dag werd het levenloze lichaam van Verstappen teruggevonden in een bomenperceel een stuk verderop van het kamp. Twintig jaar later werd bekend dat het de DNA van Jos B. moest zijn, die te vinden was op het lichaam én in de onderbroek van het 11-jarige slachtoffer. Nu, ruim 25 jaar later, maakt de Hoge Raad een definitief einde aan deze strafrechtelijke procedure en daarmee is de veroordeling van Jos B. definitief.

+ berichten
+ berichten

Geselecteerd door de redactie

Deel dit bericht

Lees verder

Hockeyclub Oranje-Rood tevreden met inbreng wedstrijdbegeleider na incidenten met scheidsrechters

Het inbrengen van een wedstrijdbegeleider is een goed plan...

Muziekfestivals zijn voor bedrijven een groot marketing evenement

Bedrijven en merken gebruiken festivals om hun producten te...

Politie heeft steeds meer last van agressieve jongeren

De politie meldt dat zij dit jaar in het...

Jongeren ervaren studiekeuzestress na de middelbare school

Over een maand is het weer zover, de jaarlijkse...